DISTRIBUIȚI
Reuters

Un organism internațional de standardizare a aprobat crearea unui nou cod comercial pentru comercianții cu amănuntul de arme de foc, a declarat vineri un reprezentant al acestuia, în urma presiunilor exercitate de activiști care susțin că acesta va ajuta la depistarea achizițiilor suspecte de arme , informează mediafax.

În cadrul unei reuniuni din această săptămână, un subcomitet al Organizației Internaționale pentru Standardizare a aprobat un „cod de categorie comercială” pentru magazinele de arme de foc, a declarat o purtătoare de cuvânt, citată de Reuters.


Citește și : Joe Biden intenţionează să ia parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Decizia luată de organizația non-profit cu sediul la Geneva a fost mult timp căutată de susținătorii unei reglementări mai stricte a armelor de foc, printre care se numără senatorul american Elizabeth Warren și alți democrați. Ea deschide calea pentru ca băncile care procesează plățile comercianților de arme să decidă dacă vor atribui noile coduri comercianților, se arată într-un material realizat exclusiv de Reuters.

Codurile au fost solicitate organismului elvețian cunoscut sub numele de ISO de către Amalgamated Bank din New York, care se autodefinește ca fiind un creditor și investitor responsabil din punct de vedere social.

Activiștii spun că aceste coduri vor facilita raportarea de către bănci a achizițiilor suspecte. Unii activiști pentru drepturile armelor de foc se temeau că noile coduri ar putea duce la o supraveghere neautorizată.

Împușcăturile în masă din acest an, inclusiv un atac violent în Texas, în urma căruia au fost uciși 19 copii și doi profesori, au dus la o dezbatere continuă și de lungă durată în SUA privind controlul armelor de foc.

Mai multe fonduri de pensii americane de top au prezentat rezoluții ale acționarilor prin care cereau companiilor de plăți să se pronunțe în această problemă.

Citește și : Ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii

Un reprezentant al Mastercard Inc a declarat că, în urma aprobării ISO, „ne concentrăm acum asupra modului în care va fi implementată de comercianți și de băncile lor, deoarece continuăm să sprijinim achizițiile legale în rețeaua noastră, protejând în același timp confidențialitatea și deciziile titularilor de carduri individuale”.

Reprezentanții Amalgamated Bank și cei ai American Express și Visa nu au transmis comentarii.