DISTRIBUIȚI
ABC News - Go.com

Deputatul venezuelean de opoziţie Freddy Guevara a părăsit miercuri ambasada Republicii Chile la Caracas, după ce a fost graţiat, alături de alţi peste o sută de opozanţi, de preşedintele Nicolas Maduro, informează AFP, scrie agerpres.

„Ies şi anunţ că voi continua lupta, de această dată pe teren, pentru că acum am ocazia să o fac”, a declarat Guevara în faţa presei, în timp ce părăsea ambasada. „Sunt conştient că nu voi putea, fără îndoială, face sau spune tot ce doresc, însă voi lupta”, a mai spus el.


Citește și : Bruxelles-ul vrea o reuniune de urgență cu Londra pe tema Brexitului

Parlamentarul se refugiase în ambasada Chile din noiembrie 2017. El era acuzat că „a incitat la violenţă” în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintelui venezuelean, în perioada aprilie-iulie 2017, când 125 de persoane au murit. Guevara, în vârstă de 34 de ani, este unul dintre fondatorii Voluntad Popular, partidul centrist al lui Juan Guaido, liderul opoziţiei venezuelene.

Maduro a graţiat în 31 august 110 opozanţi urmăriţi de justiţia venezueleană. Printre aceştia se numără numeroşi parlamentari şi consilieri ai lui Guaido, inclusiv şeful său de cabinet Roberto Marrero. Acesta şi deputatul Renzo Prieto fuseseră închişi sub acuzaţia de formare a unei „celule teroriste” şi respectiv „finanţare a terorismului”.

Vezi și : Peste 18.000 de ruși au fost răpuși de coronavirus

Liderul de la Caracas a declarat că a acordat graţierea pentru a promova „reconcilierea naţională”. Maduro a luat această decizie cu trei luni înainte de alegerile legislative din 6 decembrie, pe care în jur de 30 de partide de opoziţie intenţionează să le boicoteze, anticipând că scrutinul va fi marcat de fraude.