DISTRIBUIȚI
Radio România Cultural

Un omagiu naţional îi va fi adus actorului Jean-Paul Belmondo, joi, 9 septembrie, la Domul Invalizilor din Paris, a anunţat marţi Palatul Elysees pentru AFP, potrivit agerpres

Actorul francez, care a murit luni la vârsta de 88 de ani în reşedinţa sa din Paris, era unul dintre cele mai populare staruri ale celei de-a şaptea arte, având la activ 80 de filme şi jucând atât în lungmetraje de acţiune şi comedii, cât şi în filme de autor.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

Jean-Paul Belmondo a fost spitalizat la începutul anului 2021 pentru o stare de oboseală generalizată.

El a interpretat roluri memorabile, precum cel de june-prim din „A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, şi cel al unui escroc agăţat de un elicopter deasupra Veneţiei în comedia „Le Guignolo”, de Georges Lautner.

„Va rămâne pentru totdeauna ‘Magnificul'”, a declarat luni preşedintele Emmanuel Macron. „Cu toţii ne regăsim în personajele jucate de Jean-Paul Belmondo”, a adăugat liderul de la Elysees, evocând „o comoară naţională”, „un erou sublim” şi „o personalitate familiară”. „Dintre marii noştri actori, el era acela care ar fi câştigat de departe premiul publicului”, a adăugat Emmanuel Macron.

Preşedintele francez l-a decorat pe Jean-Paul Belmondo, în noiembrie 2019 la Palatul Elysee, atribuindu-i Legiunea de Onoare în rang de Mare Ofiţer.

Doi ani mai devreme, în mai 2017, în timpul primei sale săptămâni petrecute la Palatul Elysee, preşedintele Francois Hollande i-a acordat insigna de Mare Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

La rândul lui, prim-ministrul Jean Castex s-a declarat luni extrem de întristat după aflarea veştii despre moartea celui care a fost „cu adevărat o legendă a cinematografiei franceze, un mare simbol al patrimoniului nostru cinematografic”.