DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: An oil tanker passes through the Bosphorus to the Black Sea in Istanbul July 20, 2012. REUTERS/Osman Orsal/

Bayram Ozturk, om de ştiinţă turc, pledează pentru instituirea de urgenţă a unui „coridor ecologic” în Marea Neagră cu scopul de a proteja delfinii şi ecosistemul regiunii, „grav ameninţate” de războiul din Ucraina, relatează vineri AFP, potrivit agerpres

„Este o crimă împotriva mediului, nu doar contra delfinilor, ci şi a anumitor peşti care sunt la rândul lor ameninţaţi, spre exemplu sturionii”, a declarat preşedintele Fundaţiei turce pentru cercetare marină (Tudav) şi director al departamentului de biologie marină din cadrul Universităţii din Istanbul.


Citește și : Armata poloneză are în vedere să convoace circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri un ”ecocid”, spunând că „mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre” ca urmare a efectelor invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin.

Bayram Ozturk consideră imposibil un bilanţ al delfinilor morţi în regiune din februarie din cauza războiului în desfăşurare însă, după spusele sale, „cel puţin sute” de astfel de vieţuitoare au căzut victime, în special, ale sonarelor de frecvenţă joasă utilizate de navele de război şi submarinele ruseşti.

„Delfinii suferă traume acustice. (Sonarele) le deteriorează sistemul de orientare şi ajung să eşueze”, a declarat el pentru AFP.

Un recensământ efectuat în 2020 a stabilit numărul delfinilor din Marea Neagră la 250.000.

„Dar şi alte specii merită protejate. Ecosistemul este un întreg, nu poţi proteja o specie fără a o proteja pe alta”, a adăugat specialistul.

Cum poate fi protejat ecosistemul fragil al regiunii? „Ar trebui să existe un coridor ecologic de la gura Dunării (la graniţa dintre Ucraina şi România) până în regiunea Odesa, unde există o concentraţie foarte mare de delfini”, a spus Bayram Ozturk.

„Războiul ar trebui întrerupt în această zonă cel puţin două-trei luni, între ianuarie şi aprilie, în perioada de migraţie a delfinilor”, a adăugat el, conştient că propunerea sa ar putea fi considerată „romantică”.

Biologul marin doreşte de asemenea înfiinţarea unui „comitet ştiinţific internaţional” care să fie autorizat să „studieze ce se întâmplă în Marea Neagră din cauza războiului”.

„Avem nevoie de supraveghere internaţională, trebuie să ştim exact ce se întâmplă”, a insistat el.

Omul de ştiinţă din Istanbul a declarat că face schimburi regulate cu colegii bulgari, români şi ucraineni. Vineri, fundaţia sa organizează o conferinţă despre securitatea maritimă în Marea Neagră, unde se va discuta despre costul pentru mediu al războiului din Ucraina.

„Vorbesc şi cu oameni de ştiinţă ruşi”, a spus el. „Sunt foarte cooperanţi şi spun că le este ruşine de ceea ce se întâmplă. Dar toţi spun că nu pot face nimic. Se simt inutili ca oameni de ştiinţă”, a precizat el.

La Montreal, unde s-a deschis miercuri conferinţa ONU privind biodiversitatea, Rusia a respins categoric învinuirile ţărilor occidentale, care o acuză că a creat un dezastru ecologic în regiune.

Citește și : Papa Francisc a început să plângă când a menţionat suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni

Profesorul Ozturk este îngrijorat că războiul se poate prelungi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că este vorba despre „un proces îndelungat”.

„Cum pot fi despăgubiţi ucrainenii şi alţii pentru daunele ecologice?”, a spus Ozturk, îngrijorat de o „fisură a sistemului juridic internaţional”.

„Dacă ucid totul, nu doar delfinii, ci şi peştii şi întreg habitatul costier al peştilor, nevertebratelor şi păsărilor, cine va fi tras la răspundere?”, a adăugat el.