DISTRIBUIȚI
Биволъ

Omul de afaceri bulgar Nikolai Iordanov Banev şi soţia acestuia Evghenia Zlateva Baneva, arestaţi pe 26 octombrie la Nisa, au fost extrădaţi joi de Franţa către Bulgaria, unde vor răspunde în faţa justiţiei pentru abuz de bunuri sociale şi spălarea a 590 de milioane de euro, a anunţat parchetul bulgar, relatează AFP, scrie Agerpres.

Nikolai Iordanov Banev, 59 de ani, şi soţia acestuia, Evghenia Zlateva Baneva, 48 de ani, fac obiectul unui mandat de arestare internaţional pentru, potrivit autorităţilor de la Sofia, falimentarea unor întreprinderi pe care le-au cumpărat la preţ redus în cursul privatizărilor la sfârşitul anilor ’90.


Citește și : Szijjarto: Există semne ale unui progres în relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina

Din cauza acţiunilor lor, aceste întreprinderi au dat faliment, iar mii de angajaţi au fost concediaţi. Fondurile deturnate au fost transferate în beneficiul unor companii din Seychelles, Elveţia şi Panama, potrivit procurorului.

„Chiar şi cu întârziere, încercăm să facem dreptate”, a subliniat adjunctul procurorului general, Ivan Guechev.

Procedurile au fost iniţiate datorită creării în urmă cu cinci ani a unui parchet specializat să lupte împotriva corupţiei la nivel înalt, a remarcat Guechev.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a fost criticată în mod constant pentru progresele sale lente în lupta împotriva crimei organizate. Cu toate acestea, Bulgaria speră să iasă anul viitor din dispozitivul de supraveghere consolidat impus de UE de la aderarea sa în 2007.

La sfârşitul lunii octombrie, avocaţii cuplului de francezi au fost surprinşi de arestarea clienţilor lor pe aeroportul din Nisa, în timp ce chiar cuplul, care locuia în sud-estul Franţei, se pregătea să ia avionul către Bulgaria.

Citește și : Moreno: Se reunesc condiţiile ca Assange să părăsească Ambasada Ecuadorului la Londra