DISTRIBUIȚI

Un ofiţer al armatei germane a fost condamnat vineri la 5 ani şi 6 luni de închisoare după ce a planificat să atace unul sau mai mulţi politicieni dându-se drept solicitant de azil sirian, pentru a arunca vina asupra migranţilor, relatează Reuters, dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul din Frankfurt l-a găsit vinovat de „pregătirea unui act grav de subversiune violentă împotriva statului”, precum şi de deţinere ilegală de arme.


Citeşte şi: Biden salută deschiderea spaţiului aerian saudit pentru toţi transportatorii: ‘O decizie istorică!’ – Black News

Sentinţa bărbatului, identificat de autorităţi ca Franco A., vine după peste un an de la începutul procesului.

Complotul, descoperit în 2017, i-a şocat pe germani şi a generat o dezbatere asupra extinderii atitudinilor radicale de dreapta în rândul Bundeswehr, forţele armate ale ţării.

Franco A. (Franco Albrecht, de 33 de ani, precizează AFP), tată a trei copii, era locotenent staţionat la baza franco-germană de la Illkirch, în apropiere de oraşul francez Strasbourg, dar ducea o viaţă dublă, dându-se drept refugiat sirian.

Tânărul reuşise chiar, fără a vorbi araba şi susţinând că îl cheamă David Benjamin, să obţină permis de şedere ca solicitant de azil şi să încaseze chiar alocaţia de care beneficiază refugiaţii în Germania, minţind serviciile de imigrare că este originar din Damasc, unde era un simplu vânzător de fructe.

Citeşte şi: Americanii spun că NU există restricţii privind vânzarea de echipamente agricole către Moscova – Black News

La proces, el a asigurat că regretă că a „înşelat” serviciile de imigrare, însă a negat că ar fi pregătit atentate şi că ar avea legături cu extrema dreaptă. Totuşi, ancheta a dezvăluit că deţinea un exemplar din Mein Kampf şi asocia imigraţia cu „genocidul”.

Cazul său a determinat-o pe Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene, dar atunci ministru al apărării, să înăsprească tonul faţă de armata germană, ceea ce i-a atras în schimb critici în rândul militarilor.