DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A 3D-printed oil pump jack is seen in front of displayed OPEC logo in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Producătorii importanţi de ţiţei au capacităţi disponibile şi vor majora probabil livrările în urma vizitei preşedintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, a afirmat Amos Hochstein, consilier de top în materie de securitate energetică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Pe baza celor auzite în timpul călătoriei, sunt destul de încrezător că vom vedea mai multe măsuri în următoarele săptămâni”, a declarat oficialul american, la postul de televiziune CBS.


Citeşte şi: Jurnalista care a criticat ofensiva din Ucraina a fost ARESTATĂ – Black News

Acesta nu a specificat ce ţară sau ce ţări vor majora producţia sau cu cât.

„Nu e vorba doar de Arabia Saudită…Ne-am întâlnit cu CGC (ţările din Consiliul de cooperare al Golfului) şi cu Arabia Saudită. Nu voi oferi detalii privind capacităţile disponibile din Arabia Saudită, din EAU (Emiratele Arabe Unite), din Kuweit etc. Dar există capacitate disponibilă, există posibilitatea majorării producţiei”, a explicat Hochstein.

Consiliul de cooperare al Golfului include Bahrein, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Vineri, preşedintele Joe Biden a vizitat Arabia Saudită, într-un turneu în cursul căruia a încercat să reafirme influenţa SUA în Orientul Mijlociu. Şeful statului american spera să încheie un acord privind majorarea producţiei pentru a ajuta scăderea preţului benzinei în SUA, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Dar Biden nu a obţinut o asigurare clară privind majorarea producţiei.

Ministrul de Externe din Arabia Saudită a declarat că la reuniunea de sâmbătă nu s-a discutat problema petrolului. El a declarat că grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) va continua să evalueze condiţiile de pe piaţă şi va face ceea ce este necesar. Viitoarea întâlnire a grupului OPEC+ este programată în 3 august.

Citeşte şi: Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful securităţii din Ucraina – Black News

Potrivit Asociaţiei Americane pentru Automobile (AAA), preţul mediu la benzină a atins cinci dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri n.r.) pentru prima dată în istorie.

Hochstein a declarat că se aşteaptă ca preţul benzinei în SUA să scadă spre patru dolari galonul. Creşterea preţului benzinei stimulează majorarea inflaţiei în Satele Unite.