DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Responsabilul din Crimeea al noii Biserici Ucrainene, independentă de tutela religioasă a Moscovei, a afirmat că a fost arestat de poliţie în această peninsulă anexată în 2014 de Rusia, potrivit Agerpres.

Arhiepiscopul Kliment a declarat duminică prin telefon pentru AFP că a fost reţinut când se afla într-o staţie de autobuz la Simferopol, capitala administrativă a Crimeii. El a afirmat că poliţia a refuzat să îi spună de ce a fost arestat.


Citește și : Guvernul ungar pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

Conform Bisericii Ortodoxe Ucrainene de la Kiev, Kliment trebuia să se deplaseze în Rusia pentru a asista la procesul unui ucrainean acuzat de „terorism”.

Prinsă la mijloc între legislaţiile rusă şi ucraineană, filiala din Crimeea a noii Biserici Ortodoxe Ucrainene s-ar putea vedea nevoită să-şi părăsească la începutul lunii martie sediul din peninsulă, situat într-o catedrală din Simferopol.

Autorităţile locale cer acestei filiale să se înregistreze oficial în Rusia, lucru pe care ea refuză să îl facă deoarece Kievul nu recunoaşte anexarea Crimeii şi noile autorităţi ajunse la putere în 2014.

Pe fondul crizei fără precedent cu Rusia din 2014, Ucraina a creat în decembrie o Biserică Ortodoxă independentă de tutela religioasă a Moscovei. Aceasta reuneşte Patriarhia Kievului, autoproclamată în 1992, şi mica Biserică Autocefală.

Citește și : Un nou atac furibund al lui Donald Trump la adresa lui Robert Mueller

Ramura ucraineană a Patriarhiei Moscovei a refuzat să se asocieze acestei noi Biserici şi acuză presiuni din partea autorităţilor de la Kiev, care o percep ca pe o ameninţare.