DISTRIBUIȚI
AP

Un ”Observator al jurnaliştilor asasinaţi”, care îşi propune identificarea măsurilor luate pentru a pedepsi crimele cărora au căzut victime profesioniştii din mass-media, a fost lansat de UNESCO ( Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) cu scopul de a lupta împotriva impunităţii de care beneficiază unii autori ai acestor crime, a anunţat marţi organizaţia ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest Observator este o „bază de date online” privind ”stadiul în care se află anchete judiciare efectuate în cazul fiecărui jurnalist sau profesionist din media ucis şi înregistrat de UNESCO din 1993, pe baza informaţiilor furnizate de ţara în care a fost comisă crima”, explică UNESCO într-un comunicat.


Citește și : Spania şi Rusia critică politica americană de sancţiuni împotriva Iranului

Aproximativ 1.293 de crime comise începând din anul 1993 au fost înregistrate de acest Observator, „dintre care peste 80 de la începutul acestui an”.

Dacă trimişii speciali sunt ucişi uneori în teatrele de război, jurnaliştii locali care investighează corupţia, criminalitatea şi politica întrunesc de departe cel mai mare număr de victime. Ei reprezintă 90% dintre jurnaliştii ucişi în 2017, potrivit UNESCO.

Potrivit unui raport al directoarei generale a UNESCO Audrey Azoulay privind securitatea jurnaliştilor şi pericolul pe care îl reprezintă impunitatea în 2018, ”un jurnalist sau membru al mass-media este ucis la fiecare patru zile”. ”Aceste decese oferă o ilustrare tragică a riscurilor la care sunt expuşi mulţi jurnalişti în exercitarea funcţiilor lor şi ultimele statistici ale UNESCO arată că în 89% dintre cazuri autorii acestor acte rămân nepedepsiţi”, menţionează organizaţia ONU.

Baza de date permite ”jurnaliştilor, cercetătorilor şi publicului larg să obţină informaţii despre jurnaliştii ucişi şi să efectueze cercetări după cetăţenie, ţara în care a fost comisă crima, nume, gen, tip de mass-media în care lucra victima şi statut profesional „, a precizat sursa citată.

Citește și : SUA: Administraţia Trump sesizează Curtea Supremă pentru a pune capăt programului DACA

Această bază de date oferă, de asemenea, ”informaţii privind stadiul investigaţiilor judiciare şi, în multe cazuri, oferă acces la documente ale autorităţilor naţionale privind procedurile judiciare. (…) Profilurile de ţară permit evaluarea nivelului de impunitate în fiecare ţară”, se mai menţionează în comunicatul UNESCO.