DISTRIBUIȚI

Un record de 4,4 milioane de americani și-au părăsit locurile de muncă în septembrie, deoarece volumul mare de locuri de muncă disponibile dă acum putere lucrătorilor să-și aleagă, relatează CNN.

Muncitorii renunță în căutarea unui salariu mai bun sau a unor locuri de muncă mai bune, ceea ce reprezintă o schimbare fundamentală pe piața muncii din America.


„Munca are acum inițiativa, iar era plătirii persoanelor mai puțin decât un salariu de supravieţuit s-a încheiat”, a declarat Joseph Brusuelas, economist șef la RSM US. „Acest lucru sugerează cu tărie că creșterea salariilor va fi parte integrantă a peisajului economic în viitor”.

Națiunea avea 10,4 milioane de locuri de muncă disponibile în septembrie, pe măsură ce criza penuriei de muncitori continuă, au arătat vineri datele Biroului de Statistică a Muncii. A fost o scădere modestă față de cele 10,6 milioane de locuri de muncă deschise în august.

Locurile de muncă au crescut în special în sectorul sănătății și în administrația de stat și locală.

„Varianta Delta este încă vizibilă în raportul JOLTS din septembrie”, a spus Nick Bunker, director de cercetare economică la Indeed Hiring Lab, în ​​comentariile trimise prin e-mail. Dar el a remarcat că „știm din raportul privind locurile de muncă din octombrie că piața muncii a ajuns pe un teren mai stabil”.

Scăderea cererii de muncitori din industria de agrement și ospitalitate a fost cauza scăderii modeste a locurilor de muncă disponibile în septembrie.

„Ritmul persoanelor care renunță pe piața muncii este remarcabil”, a spus Bunker, „dar concentrarea în câteva sectoare este atrăgătoare. Renunțările sunt cele mai mari în sectoarele în care cea mai mare parte a muncii este în persoană sau este relativ slab plătită”.

Sectorul artelor, divertismentului și recreării a înregistrat cea mai mare creștere a demisiilor, urmat de alte servicii și educația guvernamentală de stat și locală.

Angajatorii au angajat 6,5 milioane de oameni, în timp ce plecările – care includ renunțări voluntare – au fost de 6,2 milioane. În comparație cu numărul mare de locuri de muncă disponibile, acest lucru subliniază problema deficitului de muncitori din America.

În timpul pandemiei, milioane de muncitori au părăsit forța de muncă. Pentru unii, responsabilitățile de îngrijire la domiciliu îi împiedică să se întoarcă la muncă, în timp ce pentru alții riscul de a contracta virusul este încă prea mare. Acești factori au afectat în special femeile: în octombrie, numărul femeilor care nu se aflau pe forța de muncă era cu aproape 3 milioane de persoane mai mare decât înainte de Covid.

Dar chiar dacă toate aceste femei s-ar întoarce la muncă, America ar avea încă locuri de muncă suplimentare de ocupat.

În septembrie, națiunea avea încă 4,7 milioane de locuri de muncă în comparație cu februarie 2020, înainte de apariția pandemiei. Crearea de locuri de muncă a încetinit în august și septembrie pe fondul amenințării reprezentate de varianta Delta, dar a accelerat din nou în octombrie, după cum a arătat raportul privind locurile de muncă de săptămâna trecută.