DISTRIBUIȚI
Sky News

Vicepreşedintele Partidului Naţional Scoţian (SNP), Keith Brown, a afirmat că mişcarea pentru independenţă ar putea merge înainte cu un nou vot privind ieşirea Scoţiei din componenţa Regatului Unit, chiar dacă un astfel de scrutin nu va fi autorizat de către parlamentul de la Londra, relatează agenţia Reuters, scrie Agerpres.

Comentariile lui Brown subliniază presiunile asupra şefei executivului scoţian Nicola Sturgeon venite de la baza mişcării pentru independenţă, care pregăteşte o nouă campanie pentru secesiunea Scoţiei, alimentată de nemulţumirea în legătură cu planurile privind Brexit-ul ale premierul britanic Theresa May. Acest lucru ar putea aduce şi mai multe presiuni şi incertitudini în echilibrul de putere din Marea Britanie.


Citește și : Rusia acuză SUA că pregătesc opinia publică pentru a justifica reluarea testelor nucleare

Potrivit actualelor prevederi constituţionale, orice vot obligatoriu din punct de vedere juridic privind secesiunea va trebui să fie autorizat de către parlamentul britanic de la Westminster.

Nicola Sturgeon declara în decembrie 2018 că drumul către independenţă are loc doar printr-un scrutin ”legitim”.

”Nu cred, desigur, că SNP şi (…) mişcarea ‘DA’ ar dori să anticipeze refuzul de a da un ordin privind secţiunea 30 (autorizarea) ca motiv de a nu convoca un referendum”, le-a declarat Brown activiştilor într-o înregistrare video postată de cotidianul The Sun. ”Dacă dorim să avem un referendum, atunci ne hotărâm să avem un referendum”, a adăugat Brown.

Brown, fost ministru al economiei în guvernul Sturgeon de la Edinburgh, a mai spus că există orice justificare democratică pentru un nou vot din cauza evenimentelor politice care au urmat după referendumul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE.

În cadrul referendumului, Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor s-au pronunţat pentru ieşirea din blocul comunitar, fapt ce a tensionat relaţiile dintre cele patru componente ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În Scoţia a avut loc în 2014 un referendum în care scoţienii au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. În timp ce sprijinul faţă de secesiune nu a trecut de 45 % voturi favorabile, vâltoarea politică provocată de Brexit la Londra i-a înfuriat pe mulţi scoţieni.

Citește și : Guvernul britanic confirmă că al doilea vot privind acordul Brexit negociat cu UE va avea loc marţi

Aceasta i-a motivat pe cei care susţin independenţa să atragă noi susţinători pentru un nou vot privind secesiunea.

Nicola Sturgeon a afirmat că în următoarele săptămâni va face o evaluare a ceea ce înseamnă ieşirea Regatului din Uniunea Europeană pentru independenţa Scoţiei.