DISTRIBUIȚI

Câteva zeci de persoane din China au contractat un nou virus, denumit „Langya”, de origine animală, potrivit oamenilor de ştiinţă care exclud în acest stadiu riscul de transmitere de la om la om, informează AFP, potrivit agerpres.

Langya henipavirus (LayV) provoacă la om simptome precum febră, oboseală, tuse, greaţă şi dureri de cap.


Citeşte şi: Trump se teme că FBI-ul i-a ‘plantat’ probe în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago – Black News

Potrivit speculaţiilor oamenilor de ştiinţă, chiţcanul, un mamifer mic cu botul ascuţit, ar putea fi animalul care a permis transmiterea bolii la om.

Infecţiile au fost descoperite în provinciile Shandong (est) şi Henan (centru) din China.

Treizeci şi cinci de persoane au fost infectate în China, potrivit unui raport publicat la începutul lunii august de New England Journal of Medicine (NEJM), o importantă revistă medicală din SUA.

Pacienţii, majoritatea fermieri, nu au avut nici „contact apropiat”, nici „expunere comună” la un agent patogen, subliniază studiul, care presupune o infecţie „sporadică” la om.

Unii au dezvoltat anomalii la nivelul celulelor sanguine. Alţii au prezentat afectarea funcţiilor hepatice şi renale, se arată în raport.

Langya a fost detectat pentru prima dată în 2018.

De data aceasta însă, virusul a putut fi identificat în mod oficial, datorită unui sistem de detectare a episoadelor acute de febră şi a antecedentelor de expunere la animale.

Oamenii de ştiinţă consideră că este prematur, în acest stadiu, să se pronunţe cu privire la posibila transmitere de la om la om a LayV, având în vedere numărul mic de cazuri.

Citeşte şi: EMA ar putea aproba un vaccin Pfizer care ţinteşte sub-variantele Omicron – Black News

Potrivit cercetătorilor din China, Singapore şi Australia, care au contribuit la redactarea raportului, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine bolile asociate acestui virus.

Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri grave sau mortale de Langya, a declarat pentru Global Times virusologul Linfa Wang de la Duke-NUS Medical School din Singapore, unul dintre autorii raportului.