DISTRIBUIȚI
People take part in a protest in support of teachers fighting for higher wages and teachers sacked for protesting, in Budapest, Hungary, October 5, 2022. REUTERS/Stringer NO RESALES. NO ARCHIVES

Zeci de mii persoane au manifestat din nou, miercuri, la Budapesta pentru a denunţa salariile profesorilor, condiţiile de muncă şi problemele de personal, potrivit AFP şi agerpres.

„Suntem alături de profesorii noştri”, „Fără profesori nu există viitor”, se putea citi pe bannerele purtate de manifestanţi, mulţi dintre ei adolescenţi.


Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

‘Sunt aici pentru că nu putem continua aşa”, a declarat pentru AFP Gabor Kovacs, un tânăr de 19 ani care a criticat lipsa cadrelor didactice, a materialelor educaţionale şi a condiţiilor salariale pentru profesori.

Elevul Virag Pek de 17 ani consideră că profesorii „sunt adevăraţi eroi deoarece continuă să lucreze în astfel de condiţii”.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, mii de demonstranţi au format un lanţ uman, iar studenţii au blocat temporar accesul la podul Margareta din centrul capitalei.

În urmă cu o lună, mii de unguri au protestat la Budapesta împotriva salariilor mici şi a condiţiilor proaste de muncă ale profesorilor, într-un context de deficit de cadre didactice.

Numărul posturilor didactice neocupate în şcolile primare şi gimnaziale din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit celor mai recente date oficiale.

Profesorii se plâng că au fost excluşi de la primirea ajutoarelor guvernamentale de care au beneficiat alte categorii sociale, precum pensionarii şi medicii, înaintea realegerii premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în luna aprilie.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

Guvernul spune că nu va putea satisface solicitările profesorilor decât atunci când Uniunea Europeană va debloca miliardele de euro destinate relansării economice după pandemie, bani care continuă să fie blocaţi.

Budapesta a primit 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza suspiciunilor de corupţie.