DISTRIBUIȚI
Gazeta de Sud

Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administrației regionale Zaporojie, potrivit news.ro .  

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci orașul a cunoscut proteste sporadice.


Citește și : Zelenski s-a adresat miilor de manifestanți pro-Ucraina din Italia

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce era condus de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești, sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o „crimă împotriva democrației” și că Rusia a „trecut la o nouă etapă de teroare” în invazia sa, „încercând să elimine fizic reprezentanții autorităților locale legitime ucrainene”.

Ministerul ucrainean de Externe a calificat detenția lui Fedorov drept o „răpire” și o „crimă de război”.

Sute de persoane au protestat împotriva răpirii în fața primăriei din Melitopol, mulțimea scandând „Libertate pentru primar”.

Citește și : Pagube semnificative în urma unor lovituri aeriene rusești pot fi observate în Makariv, un sat aflat la 50 de kilometri vest de Kiev

Sâmbătă, administrația regională din Zaporojie a instalat un nou primar, Galina Danilchenko, fost membru al consiliului municipal.

În declarația postată de administrația regională pe Telegram, Danilchenko a declarat că „principala sa sarcină este de a lua toate măsurile necesare pentru ca orașul să revină la normalitate”.