DISTRIBUIȚI
Sputnik

Doi miniştri din guvernul de dreapta al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, au anunţat sâmbătă formarea unui nou partid deschis spre electoratul nereligios, cu trei luni înainte de alegerile generale anticipate, relatează AFP, scrie agerpres.

Ministrul educaţiei, Naftali Bennett, şi cel al justiţiei, Ayelet Shaked, au anunţat, în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun la Tel Aviv, că părăsesc partidul naţionalist religios Căminul Evreiesc pentru a lansa noul partid ‘HaYemin HeHadash’ (Noua Dreaptă).


Citește și : Guvernul columbian denunţă posibile proiecte de atentat împotriva preşedintelui Ivan Duque

Cei doi miniştri au subliniat că noua formaţiune se adresează atât electoratului religios, cât şi celui nereligios „într-un adevărat parteneriat” şi că o vor conduce împreună.

Căminul Evreiesc, un partid sionist religios creat în 2013, care numără opt deputaţi din totalul de 120 ai Knessetului şi stagnează în sondaje, nu a reuşit niciodată să atingă scopul liderului său, Naftali Bennett, membru al mişcării sioniste religioase, care şi-a propus de la început atragerea unui public nereligios.

Cel mai mult, Ayelet Shaked, o nereligioasă, a fost numită numărul doi al partidului.

Platforma noului partid şi cea a Căminului Evreiesc sunt identice, în special în ce priveşte opoziţia declarată faţă de crearea unui stat palestinian.

Potrivit analiştilor, liderii acestui nou partid încearcă să prezinte o nouă opţiune de dreapta, nereligioasă, pentru a atrage electoratul de centru dreapta.

Naftali Bennett a sugerat într-adevăr că alegătorii sionişti religioşi, baza electorală a Căminului Evreiesc, nu au reuşit să obţină progresul partidului lor în alegeri, din cauza loialităţii multora dintre aceştia faţă de formaţiunea Likud a lui Benjamin Netanyahu.

Citește și : Dezastru în Filipine: 26 de morţi în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren (VIDEO)

„Netanyahu a înţeles că are în buzunar comunitatea sionistă religioasă şi nu contează modul în care el îi tratează, pentru că la final îl urmează mereu”, a declarat el în conferinţa de presă.

Parlamentul israelian a votat miercuri în a doua şi a treia lectură în favoarea unui proiect de lege vizând dizolvarea acestei adunări şi organizarea de alegeri legislative anticipate pe 9 aprilie.

Coaliţia premierului Benjamin Netanyahu dispunea numai de un vot pentru asigurarea majorităţii după demisia, luna trecută, a ministrului apărării, Avigdor Lieberman, lider al partidului ultranaţionalist Yisrael Beytenu (Israel Casa Noastră).