DISTRIBUIȚI

La peste şapte săptămâni de la o erupţie vulcanică majoră de pe insula spaniolă La Palma din Insulele Canare, un alt flux de lavă a ajuns în ocean, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Materia topită, care are o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius, s-a scurs în cascade incandescente pe plaja de la Guirres, iar de acolo a ajuns în Oceanul Atlantic, potrivit imaginilor prezentate miercuri de postul de televiziune de stat RTVE.


Citeşte şi: China anunţă un acord cu SUA pentru ‘consolidarea acţiunii climatice’ – Black News

Un flux mult mai mare de lavă a ajuns în apă la sfârşitul lunii septembrie şi de atunci a format o nouă peninsulă care a atins deja peste 40 de hectare.

Între timp, nava de război Castilla a Marinei Spaniole şi-a început misiunea de a transporta muncitori pentru a recolta bananele de pe plantaţiile care au devenit inaccesibile pe traseele obişnuite din cauza lavei. Aproximativ 80 de lucrători pot fi transportaţi zilnic în acest fel la locurile lor de muncă, conform RTVE.

După ce în ultimele zile vulcanologii au înregistrat o uşoară reducere a activităţii seismice sub vulcan, aceasta pare să se fi intensificat din nou.

De marţi până miercuri dimineaţă, 113 cutremure cu magnitudine de până la 3,9 au fost înregistrate la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri.

În acelaşi timp, cantitatea de dioxid de sulf emisă de vulcanul din Cumbre Vieja, care nu are încă un nume, a crescut.

Vezi şi: Patru astronauţi au decolat spre SSI la bordul SpaceX – VIDEO – Black News

De la începutul erupţiei vulcanice, lava a distrus sau a deteriorat peste 2.700 de clădiri, iar în jur de 7.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească casele.

Aproape 1.000 de hectare – aproximativ 1.400 de fotbal – au fost acoperite cu un strat de lavă răcită de câţiva metri grosime.