DISTRIBUIȚI

Timpul presează pentru echipele de salvare care căutau în continuare miercuri supravieţuitori în Turcia şi Siria, la două zile după cutremurul devastator al cărui bilanţ nu încetează să crească, depăşind de acum 9.500 de morţi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să le vină în ajutor supravieţuitorilor seismului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter petrecut luni în zori şi care a zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine.


Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi ‘cruciale’ pentru găsirea de supravieţuitori.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază.

Oraşul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial.

La Gaziantep, oraş situat aproape de epicentru, o locuitoare şi-a pierdut speranţa de a-şi mai găsi mătuşa îngropată sub ruine.

De teama de a reveni acasă, unii supravieţuitori au găsit refugiu la aeroportul din Gaziantep.

Ajutorul internaţional a început să sosească marţi în Turcia, unde a fost decretat doliu naţional pentru şapte zile.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

De o parte şi de cealaltă a frontierei turco-siriene, se lucrează pentru salvarea de vieţi. La Jandairis, de partea siriană, un nou-născut a fost scos viu dintre dărâmături. Bebeluşul, o fetiţă, era încă legat cu cordonul ombilical de mama sa, decedată, la fel ca toţi ceilalţi membri ai familiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că 23 milioane de persoane sunt ‘potenţial expuse, dintre care în jur de 5 milioane de persoane vulnerabile’.