DISTRIBUIȚI
iraqinews.com

Două drone-capcană au vizat marţi o bază militară în Irak ce găzduieşte trupe ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA, a anunţat un responsabil al coaliţiei, precizând că proiectilele au fost doborâte fără a face victime, informează AFP, potrivit agerpres.

Este al doilea atac de acest fel în mai puţin de 48 de ore, după cel de luni care care a avut loc chiar în ziua ce marca doi ani de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian, ucişi de un tir de dronă al SUA în Irak, în 2020.


Citeşte şi: Boris Johnson susține că Marea Britanie este incomparabil mai bine plasată în acest decât anul trecut – Black News

„Două drone încărcate cu explozivi au fost interceptate şi distruse (…) la baza aeriană Ain al-Assad (în vestul Irakului), în această dimineaţă”, a precizat responsabilul. „Tentativa a eşuat, toate forţele sunt nevătămate”, a declarat responsabilul coaliţiei, sub rezerva anonimatului.

„Noi menţinem o prezenţă minimă la bezele irakiene, coaliţia nu mai are baze proprii în Irak”, a reiterat el, făcând aceste declaraţii sub acoperirea anonimatului.

Luni, militarii americani au mai doborât două drone-capcană ce au vizat pe aeroportul internaţional din Bagdad un centru diplomatic american unde staţionează trupe ale coaliţiei.

Pe 3 ianuarie 2020, la ordinul preşedintelui american de atunci Donald Trump, un tir de dronă armată a pulverizat vehiculul unde se aflau Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, şi Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul 2 al Hashd al-Shaabi, coaliţie de facţiuni armate pro-iraniene, integrate între timp în forţele regulate irakiene.

Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT lângă Haifa – Black News

Zeci de tiruri de rachete sau de atacuri cu drone-capcană au vizat în ultimele luni trupele şi interesele americane în Irak. Niciodată revendicate, aceste atacuri sunt sistematic imputate de către SUA forţelor irakiene pro-Iran.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni numărul acestor atacuri s-a redus semnificativ.

Facţiunile pro-Iran nu au încetat să ceară retragerea totală a trupelor americane staţionate în Irak în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste.