DISTRIBUIȚI

Un eşec al negocierilor comerciale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană ar putea constitui o „bună oportunitate” pentru reţelele infracţionale de la de la frontiera irlandeză, a avertizat miercuri ministrul nord-irlandez al justiţiei, Naomi Long, relatează AFP, scrie agerpres.  

Orice schimbare în dispozitivele poliţieneşti la frontiera între Republica Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, combinată cu diferenţe mai mari între pieţele de ambele părţi ale frontierei, ar constitui „o potenţială bună oportunitate pentru crima organizată”.


Citește și : Nikol Paşinian anunţă un plan de recontrucţie în Nagorno-Karabah

Într-o audiere la comisia parlamentară britanică însărcinată cu Irlanda de Nord, Naomi Long a declarat că responsabilul care conduce poliţia în provincia britanică este „îngrijorat în privinţa unei creşteri a pieţei negre” în caz de „no deal”.

Londra şi Bruxelles sunt angajate în prezent în discuţii pentru a ajunge la un acord asupra relaţiei lor viitoare înainte de expirarea, la sfârşitul lui decembrie, a perioadei de tranziţie care a urmat după Brexit, ce s-a produs la sfârşitul lui ianuarie.

Un acord trebuie încheiat în următoarele zile pentru a putea fi examinat şi ratificat de Parlamentul European înainte de sfârşitul anului.

„Spectrul unui ‘no deal’ ” înseamnă pentru poliţie perspectiva de a fi exclusă „în timp real”, din sistemele informatice utilizate în UE, care îşi împărtăşesc dosarele persoanelor căutate, datele ADN, amprentele digitale şi cazierele judiciare.

Poliţiştii nu vor mai avea acces la agenţii precum Europol şi vor pierde posibilitatea de a efectua extrădări rapide, a mai spus ea. „Este, cu claritate, cel mai grav scenariu posibil”, a adăugat Long.

Controalele de-a lungul frontierei de 500 km între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord au fost suprimate la sfârşitul „tulburărilor”. Acordul din Vinerea Mare a pus capăt, în 1998, unei perioade de trei decenii sângeroase de înfruntări între republicanii majoritar catolici şi unioniştii majoritar protestanţi.

Citește și : Poliţia britanică l-a ARESTAT pe teroristul din Birmingham

Înlăturarea punctelor de control a fost posibilă pentru că Irlanda şi Regatul Unit erau amândouă membre ale pieţei unice şi uniunii vamale ale UE.

La sfârşitul perioadei de tranziţie, sunt prevăzute dispoziţii speciale pentru a împiedica reapariţia unei frontiere dure. Totuşi, poliţia nord-irlandeză a avertizat că din 2021 frontiera ar putea reprezenta pentru reţelele infracţionale o poartă de intrare spre Regatul Unit sau UE.