DISTRIBUIȚI
VideoBlocks

Un neonazist american a fost găsit vinovat de crimă, vineri, de un tribunal din Charlottesville, în estul SUA, la 16 luni după ce a ucis o manifestantă antifascistă care protesta împotriva unei adunări a extremei dreapta în oraş, relatează media americane, preluate de AFP, scrie Agerpres.

James Fields, de 21 de ani, a intrat în plin cu maşina într-un grup de manifestanţi, omorând-o pe Heather Heyer, de 32 de ani, şi rănind mai multe persoane, în august 2017, în micul oraş din Virginia, după care a părăsit locul incidentului.


Citește și : Mişcarea „Vestelor Galbene” capătă o amploare naţională şi afectează perspectivele Administraţiei de la Paris (Financial Times)

Sentinţa urmează să fie anunţată ulterior.

Procesul, care a început săptămâna trecută, urma să determine dacă acuzatul a acţionat „din frică sau cu rea intenţie”, potrivit cuvintelor judecătorului Richard Moore.

Avocaţii lui James Fields au pledat legitimă apărare şi au evocat sănătatea mentală a clientului lor la momentul faptelor.

Potrivit unuia dintre avocaţii săi, tânărul a mărturisit poliţiei „că se temea pentru siguranţa sa şi că era mort de frică”.

Acuzarea a pledat că, dimpotrivă, tânărul a acţionat premeditat, şi că un munte de probe – fotografii şi înregistrări video – dovedesc acest lucru.

Adunarea de la Charlottesville a fost organizată de naţionaliştii albi pentru a protesta împotriva înlăturării anunţate a unei statui a generalului sudist Robert Lee. Cazul a pus în lumina reflectoarelor noua generaţie a extremei drepte americane, care a apărut de la începutul mandatului preşedintelui Donald Trump şi a cărei retorică incendiară este frecvent denunţată pentru că incită la ură şi diviziuni, notează AFP.

Citește și : Directoarea financiară a Huawei arestată în Canada, acuzată de fraudă de justiţia americană