DISTRIBUIȚI

Procurori federali germani au pus sub acuzare un cetăţean german pentru spionaj, pentru că ar fi trimis planuri ale clădirii camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, serviciilor de informaţii ruse, relatează joi Reuters, dpa şi France Presse, potrivit agerpres.

Bărbatul, identificat doar ca Jens F., a obţinut fişiere PDF cu planuri ale camerei deputaţilor în timp ce era angajat al unei firme de întreţinere a echipamentelor electrice în clădirile Bundestagului, a declarat joi parchetul într-un comunicat.


Citeşte şi: O echipă de medici români a ajuns în capitala Slovaciei

De sfârşitul lunii iulie 2017 până la începutul lui septembrie 2017, el a transmis planurile serviciilor ruse de informaţii. Bărbatul a trimis un dispozitiv de stocare a datelor unui angajat de la ambasada Rusiei care lucra în principal pentru agenţia rusă de informaţii militare GRU, potrivit comunicatului parchetului, însărcinat cu afacerile de spionaj în Germania.

Angajatul trebuia mai ales să verifice dispozitivele portabile utilizate în camera inferioară a parlamentului german.

Pus sub acuzare de parchetul federal, suspectul riscă acum să fie trimis în judecată, dacă instanţa competentă dă undă verde.

Berlinul şi Moscova au relaţii complicate, cu mai multe afaceri de spionaj imputate Rusiei, inclusiv una în care a fost vizat însuşi cancelarul Angela Merkel în 2015.

Asasinarea unui georgian de origine cecenă în inima Berlinului în august 2019, pusă pe seama GRU, şi, mai mult, afacerea Navalnîi, au contribuit la creşterea încordării relaţiilor germano-ruse.

Citeşte şi: EMA a început analizarea medicamentului Regdanvimab

Opozantul lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a fost tratat în Germania pentru o tentativă de otrăvire pe care el o atribuie serviciilor ruse. Berlinul cere acum eliberarea sa, după ce el a fost trimis la închisoare la întoarcerea în Rusia la începutul anului 2021.

Cu toate acestea, Moscova şi Berlinul participă împreună la un proiect controversat de gazoduct, Nord Stream 2, care va lega cele două ţări, în ciuda opoziţiei Statelor Unite, comentează AFP.