DISTRIBUIȚI
phys.org
phys.org

Un muzeu din Statele Unite a returnat, luni, 30 de artefacte considerate sacre unui grup etnic din Kenya, în contextul unei presiuni tot mai mari pentru ca galeriile şi colecţionarii din Occident să repatrieze patrimoniul cultural confiscat din Africa, relatează DPA, scrie agerpres.

Unele dintre statuetele din lemn, cunoscute sub numele de vigango, au fost oferite Muzeului Naturii şi Ştiinţei din Denver, Colorado, de actorul hollywoodian Gene Hackman care le colecţionase.


Citește și : Trump vrea să iniţieze retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea alegerilor prezidențiale

Muzeul a trimis artefactele înapoi în Kenya, la începutul acestei luni, iar acestea au fost predate bătrânilor din comunitatea Mijikenda, în cadrul unei ceremonii organizată luni în oraşul costier Mombasa.

„Este un moment important pentru Kenya şi mai ales pentru oameni… care sunt proprietarii de drept ai acestor artefacte preţioase”, a declarat în cadrul evenimentului ministrul Culturii, Amina Mohamed.

Statuetele au o mare importanţă spirituală pentru comunitate, ele fiind sculptate în amintirea bătrânilor decedaţi şi păstrate într-un altar din care nu trebuie îndepărtate.

Citește și : Un american suspectat de uciderea unui polițist la Roma a fost fotografiat în cătuşe, legat la ochi

„Valoarea artefactelor culturale este, din păcate, transformată în bani în detrimentul mândriei, onoarei şi identităţii culturale a poporului nostru”, a precizat Mohamed.