DISTRIBUIȚI

Compania publică ucraineană Energoatom a declarat – duminică -că un muncitor a fost rănit când forţele ruse au bombardat din nou centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, sâmbătă seara, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Spaţiul unde erau depozitate în aer liber 174 de containere cu combustibil nuclear uzat a fost lovit de tiruri cu rachete, indică Energoatom pe contul său din Telegram.


Citește și :  Joe Biden va găzdui în septembrie un summit cu liderii Insulelor Pacificului

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea profundă sâmbătă, după bombardarea cu o zi înainte a centralei din Zaporojie, afirmând că acţiunea a demonstrat riscul unei posibile catastrofe nucleare.

Centrala din Zaporojie a fost ocupată de către forţele ruse încă în prima etapă a invaziei, dar este în continuare gestionată de către tehnicieni ucraineni.

Obuze au lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune de la centrala nucleară, determinând operatorii acesteia să deconecteze un reactor, însă nu a fost semnalată vreo scurgere radioactivă.

Ambele părţi s-au acuzat reciproc sâmbătă de „terorism nuclear”. Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a învinuit Rusia pentru daune, în timp ce Ministerul rus al Apărării a acuzat forţele ucrainene de bombardarea centralei, potrivit Reuters.

Citește și : 24 de persoane au murit în Fâşia Gaza de la izbucnirea violenţei între Israel şi gruparea Jihadul Islamic