DISTRIBUIȚI
adressa.no

Un membru al cabinetului norvegian a încălcat regulile guvernamentale atunci când a călătorit în Iran într-o recentă vacanţă privată, a anunţat miercuri premierul Norvegiei, Erna Solberg, potrivit dpa, potrivit agerpres.

Solberg a spus că ministrul norvegian al pescuitului Per Sandberg ‘a făcut o greşeală, dar în această ţară (Norvegia, n.r.) ni se permite să facem greşeli’. Şefa executivului norvegian s-a referit la faptul că Sandberg nu a informat biroul ei cu privire la faptul că a fost în Iran decât la două zile după sosirea lui în ţara asiatică.


Citește și : Franţa şi Italia împărtăşesc ‘aceeaşi viziune’ asupra Europei, afirmă ministrul francez de finanţe

Regulile guvernului norvegian prevăd că membrii cabinetului trebuie să poată fi contactaţi la orice oră şi practica arată că de obicei ei notifică biroul prim-ministrului înainte de a efectua o călătorie peste hotare.

Erna Solberg a adăugat că are încredere în ministrul Per Sandberg, membru al Partidului Progresului, ce face parte din coaliţia guvernamentală de centru-dreapta şi este cunoscut pentru poziţia sa dură în privinţa azilului şi a migraţiei.

Per Sandberg a revenit luni în Norvegia, după ce a vizitat Iranul alături de noua sa parteneră, o femeie iraniano-norvegiană.

Lidera Partidului Progresului, Siv Jensen, a declarat pentru cotidianul Dagbladet că are încredere că Per Sandberg va putea răspunde în faţa parlamentului, dacă va fi chemat, în legătură cu călătoria sa în Iran.

Citește și : Suedia va semna săptămâna aceasta contractul pentru achiziţia unor sisteme antirachetă Patriot

Per Sandberg a fost sfătuit să permită verificarea de către serviciul de securitate PST a telefoanelor sale mobile folosite în timpul deplasării în Iran. În general, membrilor guvernului norvegian li se recomandă să nu îşi aducă telefoanele mobile personale în ţări cu care Norvegia nu cooperează în probleme de securitate, a explicat purtătorul de cuvânt al PST, Martin Bernsen.