DISTRIBUIȚI

Ministrul bulgar al mediului, Neno Dimov, a demisionat vineri după ce a petrecut o noapte în arest preventiv în urma audierii sale de către procurori în legătură cu restricţiile severe în alimentarea cu apă care au afectat oraşul Pernik, precum şi cu importuri de deşeuri, a anunţat guvernul de la Sofia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Comunicatul menţionează că premierul Boiko Borisov a acceptat demisia lui Dimov, dar nu face alte precizări.


Citeşte şi: La intervenţia Rusiei, Israelul eliberează un spion sirian

Pernik, un oraş cu ceva mai mult de 70.000 de locuitori, situat la 25 km vest de Sofia, a fost supus unor restricţii severe şi repetate în alimentarea cu apă timp de circa două luni, o criză în urma căreia mai multe instituţii au deschis anchete.

Borisov a declarat joi că situaţia lui Dimov constituia un subiect de discuţie cu partenerii din coaliţia de guvernare.

Dimov a fost numit în al treilea guvern Borisov, format în mai 2017, din partea Patrioţilor Uniţi, formaţiunea naţionalistă parteneră a GERB, condus de Borisov.

Citeşte şi: Japonia cere ajutor la Interpol pentru arestarea Carolei Ghosn

Partidul Socialist, cel mai mare din opoziţie, a declarat că va depune o moţiune de neîncredere – cu şanse reduse de reuşită, totuşi – împotriva guvernului Borisov, pe care îl acuză că nu a asigurat politici adecvate în domeniul calităţii apei şi aerului, ceea ce adus la restricţii de apă la Pernik şi la poluarea gravă a aerului în multe alte oraşe bulgare.

Procurorii îşi axează ancheta pe un posibil management defectuos, încercând să stabilească dacă responsabilii locali ai companiei furnizoare şi ai administraţiei municipale au luat măsurile adecvate pentru a asigura alimentarea cu apă la Pernik şi în câteva oraşe din apropiere.