DISTRIBUIȚI
The Independent

Ministrul brazilian al sănătăţii, Luiz Henrique Mandetta, a declarat miercuri că doreşte să discute cu traficanţii de droguri şi miliţiile care au influenţă în favele pentru a combate mai bine epidemia de coronavirus în aceste cartiere sărace şi supraaglomerate, potrivit France Presse, transmite și agerpres.

„Trebuie înţeleasă cultura, dinamica favelelor. Trebuie să înţelegem că acestea sunt locuri în care statul este adesea absent, că cel care comandă acolo este narcotraficantul, că cele care comandă acolo sunt miliţiile”, a afirmat Luiz Henrique Mandetta într-o conferinţă de presă.


Citește și: A doua zi consecutiv cu aproape 2000 de decese în SUA

Potrivit ministrului, narcotraficanţii sau şefii miliţiilor sunt de asemenea „fiinţe umane” dornice „să colaboreze, să ajute, să participe”. Un prim „test” a fost efectuat, a adăugat ministrul, fără să ofere precizări.

Mandetta, la fel ca şi cea mai mare parte a guvernatorilor statelor braziliene, este favorabil măsurilor de izolare a populaţiei. În schimb, preşedintele Jair Bolsonaro, care le consideră drept o ameninţare pentru activitatea economică a ţării, le este ostil.

Conform datelor recensământului din 2010, circa 11,5 milioane de brazilieni trăiesc în favele, aşa-numite „aglomerări anormale” în jargonul administrativ.

Citește și: Australienii blocaţi în America și în Africa de Sud vor fi repatriați

Numai în zona urbană a oraşului Rio de Janeiro, un localnic din patru trăieşte în aceste cartiere sărace şi insalubre, scena frecventelor violenţe şi reglări de conturi între bande rivale sau între miliţii şi poliţie.

Brazilia este ţara cea mai afectată de noul coronavirus în America Latină, cu peste 800 de morţi şi 15.927 de cazuri de contaminare confirmate, potrivit ultimului bilanţ dat publicităţii miercuri de Ministerul Sănătăţii.