DISTRIBUIȚI

Un membru al forţelor armate din Iran este implicat în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară ucis la sfârşitul lunii noiembrie în apropiere de Teheran, a declarat luni seară ministrul iranian al Informaţiilor, Mahmoud Alavi, potrivit AFP şi agerpres.

„Persoana care a făcut primele pregătiri pentru asasinat era un membru al forţelor armate”, a anunţat Alavi într-un interviu la televiziunea de stat, fără alte precizări.


Citeşte şi: OMS avertizează împotriva unui exces de pesimism cu privire la vaccinul AstraZeneca

Alavi a subliniat că ministerul său nu a fost în măsură „să facă munca serviciilor de informaţii privind forţele armate” ale Iranului.

Prezentat după moartea sa ca ministru adjunct al Apărării şi şeful Organizaţiei de cercetare şi inovare în materie de apărare (SEPAND), contribuind în special la „apărarea antiatomică” a ţării, Fakhrizadeh a fost ucis la 27 noiembrie în apropiere de Teheran într-un atac asupra convoiului său.

Autorităţile iraniene au acuzat Israelul că este la originea acestui atentat, comis conform Teheranului prin intermediul unei arme ghidate prin satelit. Israelul nu a reacţionat la acuzaţii.

Citeşte şi: Consiliul Drepturilor Omului se reuneşte pentru criza din Myanmar

În decembrie, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a acordat postum omului de ştiinţă o decoraţie militară prestigioasă.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus despre Fakhrizadeh că este directorul unui program nuclear militar secret a cărui existenţă a fost mereu negată de Iran.