DISTRIBUIȚI
The Tribune

În jur de un milion de secesionişti au manifestat marţi pe străzile Barcelonei cu ocazia „Diada”, „sărbătoarea naţională” catalană, într-un număr similar celui din 2017, a anunţat pe contul său de Twitter poliţia municipală, informează AFP, potrivit agerpres.

Fix la orele 17:14 (15:14 GMT), ca o comemorare a cuceririi Barcelonei, în 11 septembrie 1714, de către trupele regelui Felipe al V-lea care a suprimat autonomia regiunii, manifestanţii au înălţat o mare de drapele secesioniste şi au clamat „independenţă!”, mărşăluind de-a lungul celor şase kilometri ai bulevardului Diagonal.


Citește și : Donald Trump laudă „curajul incredibil” al pasagerilor zborului 93 care au luptat cu teroriştii pe 11 septembrie 2001

Mizanscena, orchestrată în mod iscusit de influentele asociaţii secesioniste, consta în a face să se prăbuşească un zid ce simboliza obstacolele surmontate în marşul spre un stat suveran.

La un an după eşuarea tentativei lor de separare de Spania şi în condiţiile în care liderii lor sunt fie la închisoare, fie în exil, secesioniştii demonstrează astfel o capacitate de mobilizare intactă.

Revendicarea abandonării urmăririlor penale împotriva liderilor secesionişti, încarceraţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune, s-a aflat în centrul manifestaţiei convocate sub sloganul „să facem republica catalană”.

Treisprezece lideri catalani, printre care fostul preşedinte al guvernului regional Carles Puigdemont care s-a exilat în Belgia, sunt acuzaţi de rebeliune, ceea ce i-ar putea costa până la 25 de ani de închisoare.

Tabăra secesionistă vrea să demonstreze că rămâne puternică la un an după referendumul ilegal privind independenţa, care a avut loc la 1 octombrie 2017, şi după zadarnica declaraţie de independenţă din 27 octombrie, care a dus la punerea sub tutelă a Cataloniei de către Madrid.

Citește și : Vladimir Putin şi Xi Jinping au preparat împreună „blinî” şi au băut vodcă

„Diada” este folosită din 2012 de către secesionişti pentru a cere independenţa bogatei regiuni din nord-estul Spaniei, unde această problemă stârneşte puternice diviziuni. Potrivit celui mai recent sondaj publicat în iulie de un institut ce ţine de guvernul regional, 46,7% dintre catalani sunt favorabili independenţei şi 44,9% se opun.

Secesioniştii, care deţin controlul în parlamentul catalan, au câştigat ultimele alegeri de la sfârşitul lui decembrie, cu 47,5% din voturi.