DISTRIBUIȚI
wfp.org

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat marţi că el crede că numărul sirienilor care se întorc acasă din Turcia va ajunge la un milion odată ce va fi stabilită o zonă sigură în nord-estul Siriei de-a lungul graniţei turceşti, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

În Turcia se află aproape patru milioane de sirieni – cel mai mare număr într-o ţară unde s-au refugiat sirieni în timpul războiului civil de opt ani. Între turci şi sirieni au existat tensiuni ocazional.


Citeşte şi: Rusia a fost reprimită în APCE

Turcia poartă convorbiri cu SUA în legătură cu stabilirea unei zone sigure de-a lungul graniţei sale din nord-estul Siriei, unde SUA susţin miliţia kurdă YPG.

Ankara consideră YPG drept o organizaţie teroristă. Ea doreşte ca luptătorii YPG să se retragă din zonă pentru a-şi securiza graniţa, iar Washingtonul vrea garanţii că aliaţii conduşi de kurzi în lupta împotriva Statului Islamic nu vor avea de suferit.

Turcia şi SUA cooperează de asemenea pentru punerea în aplicare a unui acord în legătură cu oraşul sirian Manbij, proces despre care surse militare turceşti au declarat pentru Reuters în aprilie că se desfăşoară mult mai lent faţă de cât se dorea.

Citeşte şi: Trump este acuzat din nou de VIOL: ‘NU este genul meu de femeie!’

Adresându-se la Ankara parlamentarilor din cadrul partidului său AKP, Erdogan a declarat: ”Încercăm să extindem zonele de siguranţă de-a lungul graniţelor noastre cât de mult pentru refugiaţii sirieni din ţara noastră pentru a putea să se întoarcă în ţară.

”În prezent, 330.000 de persoane s-au întors acasă, dar eu cred că, atunci când vor fi rezolvate problemele în Manbij şi la est de Eufrat, numărul lor va ajunge foarte repede la un milion”, a mai spus Erdogan.