DISTRIBUIȚI

Statele Unite au reintrodus luni sancţiuni împotriva miliardarului israelian Dan Gertler, acuzat de corupţie în domeniul minier în Republica Democrată Congo (RDC), sancţiuni relaxate chiar înainte ca fostul preşedinte Donald Trump să părăsească Casa Albă, informează AFP, potrivit agerpres.

Acţiunea întreprinsă de administraţia fostului preşedinte american „a fost în contradicţie cu interesele SUA în politica externă în materie de combatere a corupţie în întreaga lume, printre care eforturile … vizând combaterea corupţiei şi promovarea stabilităţii în RDC”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.


Citeşte şi: Joe Biden LIMITEAZĂ atacurile cu drone

O licenţă a fost acordată pe 15 ianuarie lui Dan Gertler şi unora din companiile sale, care îi permitea acestuia să înceapă din nou afaceri în Statele Unite şi îi debloca activele, după cum a tras alarma ONG-ul din domeniul combaterii corupţiei Sentry.

„Restabilirea sancţiunilor permite relansarea eforturilor anticorupţie congoleze şi americane”, a declarat într-un comunicat cofondatorul Sentry, John Prendergast.

Citeşte şi: Un diplomat suedez mediază criza politică din Suedia

Suspectat că a semnat „contracte miniere şi petroliere netransparente şi corupte” în RDC, Dan Gertler a fost plasat în decembrie 2017 sub sancţiuni de către Departamentul de Stat al SUA.

Washingtonul l-a acuzat pe Dan Gertler că a provocat pierderea de către RDC a „1.36 miliarde de dolari din venituri fiscale” în anii 2010, sub preşedinţia lui Joseph Kabila, de care era apropiat.