DISTRIBUIȚI

Miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale („Ferma Băneasa”, n.red.), va fi judecat de luni în Elveţia într-o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conte, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

Procesul de la Geneva, care vine după o îndelungată anchetă internaţională, se concentrează pe o presupusă mită în sumă totală de circa 10 milioane de dolari care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului BSGR al lui Steinmetz drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de vest, dar bogată în resurse naturale.


Citește și: Ucraina impune un lockdown mai strict: Școlile și restaurantele se ÎNCHID!

Steinmetz (64 de ani) va fi prezent la procesul din Elveţia, care urmează să dureze două săptămâni şi la care va pleda „nevinovat”, a asigurat avocatul miliardarului, Marc Bonnant.

Un cetăţean francez, Frederic Cilins, a fost condamnat în 2014 la închisoare în SUA în acelaşi dosar.

Citește și: Peste 4.000 de americani au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

„Este un proces extrem de aşteptat în Elveţia, dar şi în alte ţări ca Guineea, Israel, Marea Britanie şi SUA, fiind vorba de o afacere care mobilizează de şapte ani poliţişti, detectivi particulari şi avocaţi”, a remarcat purtătoarea de cuvânt a ONG-ului elveţian Public Eye, Geraldine Viret.

În plus, a subliniat aceasta, „se întâmplă foarte rar în Elveţia ca marile afaceri de corupţie internaţionale să ajungă la proces. Foarte frecvent, societăţile urmărite încheie un acord cu statul”, a spus Viret.