DISTRIBUIȚI
Italy News

Un membru proeminent al partidului italian Fratelli d’Italia (FdI, extrema dreaptă), cotat cu cele mai mari şanse de a câştiga alegerile legislative din acest weekend, a învinuit joi pentru nivelul dramatic al inflaţiei politicile monetare şi fiscale ale UE din ultimii zece ani, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preţurile de consum din zona euro au crescut cu un procent record de 9,1% în luna august, determinând o majorare cu 75 de puncte de bază a ratelor dobânzii de către Banca Centrală europeană, la începutul lui septembrie, aminteşte Reuters.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Giulio Tremonti, care a fost ministru de finanţe în Italia în mai multe guverne până în 2011, a afirmat că originile acestei inflaţii ridicate se regăsesc dincolo de războiul din Ucraina şi creşterea asociată a preţurilor energiei.

Inflaţia este un „fenomen mai larg şi mai general” şi o consecinţă a cantităţii excesive de bani tipăriţi în zona euro în ultimii zece ani, a apreciat Tremonti, înaintea unei reuniuni cu uşile închise a comunităţii de afaceri din Milano.

„Acum plătim greşelile făcute cu zece ani în urmă, când era dominantă o doctrină fanatică a austerităţii. S-a dovedit că nu funcţionează, aşa că am trecut rapid la lichiditate, cu undă verde din partea Germaniei”, a explicat politicianul italian.

Giulio Tremonti candidează pentru un loc în parlamentul italian din partea Fratelli d’Italia şi a fost evocat drept candidat pentru un post economic de vârf în viitorul guvern.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

 

„Lichiditate înseamnă ‘ orice ar fi ‘, şi poate ar fi fost bine pentru şase luni. Dar după zece ani ‘orice ar fi’ s-a transformat în ‘orice ar fi greşit ‘ „, a remarcat Tremonti, făcând referire la expresia folosită de actualul premier în exerciţiu al Italiei Mario Draghi în 2012, când, ca preşedinte al Băncii Centrale europene, s-a angajat să salveze euro, mai aminteşte Reuters.

Giulio Tremonti, care este jurist specializat pe probleme fiscale, a refuzat să comenteze, joi, legat de o posibilă revenire în cabinetul italian.