DISTRIBUIȚI
The Guardian

El Shafee el-Sheikh, unul dintre aşa-numiţii „Beatles” din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), o celulă specializată în capturarea, torturarea şi execuţia ostaticilor occidentali, a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă de un tribunal american, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Bărbatul de 34 de ani, care purta ochelari mari şi mască, a rămas impasibil la anunţul deciziei într-un tribunal din Alexandria, în apropiere de capitala Washington.


Citește și : Coreea de Nord respinge planul de ajutor economic ‘îndrăzneţ’ propus de Seul

Acţiunile lui El Shafee el-Sheikh au fost „oribile, barbare, brutale, crude şi, bineînţeles, criminale”, a declarat judecătorul federal T.S. Ellis când şi-a anunţat decizia: opt pedepse de închisoare pe viaţă simultane pentru uciderea a patru americani.

Avocaţii săi şi-au anunţat intenţia de a face apel.

El a fost arestat de forţele kurde siriene în 2018. Bărbatul a fost găsit vinovat în aprilie de un juriu, la finalul unui proces care a expus sadismul aşa-numiţilor „Beatles”.

Un juriu de 12 persoane a deliberat mai puţin de şase ore în două zile înainte de a-l declara vinovat pentru rolul său în uciderea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff, precum şi a lucrătorilor umanitari Peter Kassig şi Kayla Mueller.

„Acest proces a scos la iveală crimele atroce împotriva drepturilor omului pe care le-aţi comis”, a spus Diane Foley, mama jurnalistului, la opt ani după difuzarea de către SI a înregistrării video cu decapitarea fiului ei.

El Shafee el-Sheikh a fost arestat în acelaşi timp cu un alt membru presupus al „Beatles”, Alexanda Kotey, fost cetăţean britanic în vârstă de 38 de ani.

Cei doi bărbaţi au fost predaţi forţelor americane în Irak şi trimişi în SUA în 2020 pentru a fi judecaţi.

Alexanda Kotey a pledat vinovat în septembrie 2021 şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă în aprilie anul trecut de acelaşi judecător, T.S. Ellis.

Citește și : Bolsonaro se apropie de Luiz Inacio Lula da Silva în sondajele din Brazilia

Un alt membru presupus al „Beatles”, Aine Davis, de 38 de ani, a fost inculpat şi prezentat justiţiei britanice săptămâna trecută, la Londra, după ce a fost expulzat de Turcia.

Cel mai cunoscut membru al grupului, britanicul Mohammed Emwazi, numit şi „Jihadi John”, a fost ucis de o dronă americană în Siria în 2015. El apărea în mai multe înregistrări cu decapitări ale unor ostatici.