DISTRIBUIȚI
cnn

Un martor la procesul liderului cartelului drogurilor din Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, a declarat marți că a plătit o mită de milioane de dolari unui subaltern al președintelui ales a mexicului Andres Manuel Lopez Obrador în 2005, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Martorul, Isus Zambada, a declarat, de asemenea, că a plătit milioane de dolari mită către fostul oficial al guvernului mexican, Genaro Garcia Luna, în numele fratelui său, dealerul de droguri Ismael „El Mayo” Zambada, care se află în libertate


Citeşte şi: Trump îşi apără fiica în scandalul emailurilor de la Casa Albă: ‘Fake news!’

Garcia Luna, într-o declarație scrisă, a precizat că acuzațiile reprezintă „defăimare” și „sperjur” și au fost făcute fără nici o dovadă.

Garcia Luna a declarat că a primit recompense de la înalți oficiali americani pentru munca sa în lupta împotriva crimei organizate din Mexic și că a fost „defăimat sistematic” datorită acțiunilor pe care le-a întreprins împotriva rețelelor criminale.

„Nu a existat niciodată nici o singură dovadă a tuturor acestor infamii”, a spus el.

Citeşte şi: Un senator republican îl critică dur pe Trump: ‘A făcut din Casa Albă o agenţie de PR pentru MbS’

Zambada a mărturisit despre mită în a cincea zi de proces, fiind supus unui interogatoriu încrucișat de unul dintre avocații lui Guzman, William Purpura. Avocații lui Guzman au spus că vor încerca să dovedească faptul că Guzman este țapul ispășitor și că Ismael Zambada a fost adevăratul șef al Cartelului Sinaloa.

Guzman, în vârstă de 61 de ani, este acuzat pentru 17 infracţiuni și şi-ar putea petrece toată viața în închisore dacă va fi condamnat. El a fost extrădat în Statele Unite în ianuarie 2017, după ce a scăpat de două ori din închisorile mexicane.