DISTRIBUIȚI
B365

Serviciile de securitate ale Greciei au arestat un presupus fost lider al organizaţiei Stat Islamic, au anunţat joi surse concordante de la Atena şi Rabat, citate de AFP. Este vorba un cetăţean marocan în vârstă de 28 de ani, reţinut în cursul unei operaţiuni secrete la Salonic, potrivit agerpres

Suspectul făcea obiectul unui mandat de arestare internaţional emis de Maroc în 2017.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Agenţia de presă marocană MAP a menţionat, citând o sursă din serviciile de securitate, că arestarea a avut loc marţi, „pe baza informaţiilor precise furnizate de serviciile de securitate marocane”.

Suspectul era căutat pentru „presupusă implicare în pregătirea de proiecte teroriste de amploare în Maroc”, conform acestei surse.

Marocanul, identificat ca ‘Abou Mohamed Al Fateh’, s-a alăturat SI în 2014 în Siria şi a ocupat „posturi de răspundere” în cadrul organizaţiei, apărând între altele într-o înregistrare video a unei operaţiuni în care este mutilat cadavrul unui combatant sirian, cu ajutorul unei arme, a mai indicat sursa.

Surse poliţieneşti au afirmat că marocanul va rămâne în arest „în cel mai mare secret” până la luarea deciziei de extrădare către ţara sa.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

La începutul lui iulie, serviciile de informaţii din Maroc au anunţat arestarea în Italia a unui alt marocan care ar fi ocupat un alt post de lider al SI în Irak şi Siria.

Circa 1600 de marocani s-ar fi alăturat jihadiştilor în Siria, Irak şi Libia, conform cifrelor oficiale ale Rabatului. Dintre aceştia, 270 au revenit în ţară, 137 fiind deferiţi justiţiei, iar 745 au fost ucişi.