DISTRIBUIȚI

Magnatul canadian de origine chineză Xiao Jianhua, care dispăruse în 2017 dintr-un hotel din Hong Kong, a fost condamnat la 13 ani de închisoare, a anunţat vineri justiţia chineză, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Xiao, care atunci când a fost arestat era unul dintre cei mai bogaţi oameni din China, cu o avere estimată la 6 miliarde de dolari, a fost declarat vinovat de „deturnare de fonduri publice” şi de „corupţie”, a precizat într-un comunicat Tribunalul numărul 1 din Shanghai, unde el a fost judecat.


Citeşte şi: Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea – Black News

Dispariţia lui în 2017 suscitase un val de emoţie în Hong Kong.

Cunoscut drept un apropiat al liderilor comunişti chinezi, el fusese, potrivit informaţiilor din presă, răpit de agenţi ai Beijingului.

De atunci, puţine informaţii s-au scurs cu privire la această afacere, iar autorităţile chineze păstrează tăcerea.

Ancheta ce îl vizează pe Xiao Jianhua pare să se înscrie în cadrul unei ample campanii anticorupţie, lansată de preşedintele chinez Xi Jinping de la sosirea lui la putere în 2012.

Presupusa răpire a lui Xiao la Hong Kong a avut loc într-o perioadă în care agenţii Chinei continentale nu erau autorizaţi să acţioneze pe teritoriul semiautonom.

Citeşte şi: Explozii în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol – Black News

La acea dată, existau temeri că locuitori ai oraşului puteau fi duşi cu forţa în China continentală vecină, unde justiţia este în mare parte supusă Partidului Comunist aflat la putere.

Aceste temeri existau în contextul amplelor manifestaţii pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong în 2019.