DISTRIBUIȚI
dw

Rolf Mützenich, liderul grupului social-democrat (SPD) din Bundestag, a cerut vineri după-amiază, reexaminarea rolului Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în contextul intervenţiei militare în Siria şi colaborării cu Rusia, potrivit mediafax.

„Orice stat trebuie să se întrebe dacă poate şi vrea să fie membru NATO. Acest lucru este valabil şi pentru Turcia”, a declarat Rolf Mützenich, citat de Funke Mediengruppe şi de Tagesschau.de.


Citește și : Boris Johnson: ‘A venit momentul ca Jeremy Corbyn să se comporte ca un bărbat’

Rolf Mützenich a subliniat că statele membre NATO au obligaţia de a respecta anumite valori. „Invazia militară turcă în nordul Siriei nu este acoperită de argumentul autoapărării. Dubiile mele în legătură cu Turcia au crescut, în primul rând după achiziţionarea sistemelor antiaeriene din Rusia”, a subliniat liderul SPD.

Rolf Mützenich i-a cerut secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, să analizeze dacă Turcia mai poate fi considerată un aliat de încredere. „Secretarul general NATO are o sarcină majoră. Trebuie să spună dacă mai este convins că Turcia este un aliat de încredere”, a insistat Rolf Mützenich.

Citește și : Trump amenință Turcia cu noi sancțiuni daca reia atacurile împotriva kurzilor

Turcia a achiziţionat sisteme antiaeriene S-400 din Rusia, generând nemulţumirea Statelor Unite. În plus, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a intervenit militar în nordul Siriei, împotriva grupurilor insurgente kurde. Uniunea Europeană şi NATO au criticat dur ofensiva militară turcă. Turcia a instituit o zonă de securitate în nordul Siriei împreună cu Rusia.

În urmă cu două săptămâni, fostul preşedinte francez François Hollande a propus suspendarea Turciei din Alianţa Nord-Atlantică din cauza intervenţiei militare turce în nordul Siriei.