DISTRIBUIȚI

 Un jurnalist de radio filipinez a fost împuşcat mortal în apropierea domiciliului său de la periferia Manilei, a anunţat marţi poliţia, într-o ţară unde mulţi profesionişti din media sunt vizaţi cu regularitate, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Arhipelagul este una dintre cele mai periculoase regiuni din lume pentru jurnalişti şi cei mai mulţi dintre autorii acestor omucideri nu sunt condamnaţi.


Citeşte şi: Trump depune plângere împotriva CNN şi cere 475 de milioane de dolari – Black News

Percival Mabasa se ducea luni cu maşina la sediul postului de radio DWBL, unde lucra, când doi agresori pe o motocicletă l-au împuşcat, a declarat şeful poliţiei din Las Pinas, Jaime Santos, pentru postul de ştiri Teleradyo.

„El a fost implicat în munca sa şi acesta poate fi motivul uciderii sale”, a adăugat el.

Percival Mabasa, cunoscut sub numele de Percy Lapid, l-a criticat deschis pe fostul preşedinte Rodrigo Duterte şi politicile urmate de guvernul succesorului său, Ferdinand Marcos Jr.

El a denunţat în special dezinformarea în jurul legii marţiale în vigoare sub regimul tatălui actualului preşedinte, precum şi practica „marcajului roşu” vizând includerea pe lista neagră a persoanelor acuzate că sunt simpatizanţi comunişti, a informat Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor din Filipine.

Grupul de apărare a presei a subliniat că moartea jurnalistului arată că „jurnalismul rămâne o profesie periculoasă în ţară”.

Percival Mabasa este al doilea jurnalist ucis de când Marcos a fost ales preşedinte al Filipinelor la 30 iunie, a adăugat sindicatul.

Şeful interimar al poliţiei din Manila a anunţat înfiinţarea unui grup de anchetatori care să investigheze circumstanţele morţii jurnalistului.

Citeşte şi: Biden promite sancţiuni după represiunea manifestaţiilor din Iran – Black News

Într-un raport apărut în octombrie 2021, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cu sediul în New York a clasat Filipine pe locul 7 în Indexul său global de impunitate, cu 13 crime nerezolvate.

De la crearea în 2008 a acestui index care evidenţiază cele mai periculoase ţări pentru practicarea jurnalismului, Filipine au fost incluse în mod regulat.

Din 1992, cel puţin 150 de jurnalişti au murit, potrivit site-ului CPJ.