DISTRIBUIȚI
Swarajya

Un jurnalist pakistanez, care trăia în exil în Suedia şi care a dispărut în martie, a fost găsit mort, a anunţat vineri Poliţia din Uppsala, scrie AFP, potrivit news.ro .

„Corpul său a fost găsit la 23 aprilie în râul Fyris, în afara oraşului Uppsala”, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Poliţiei, Jonas Eronen.


Citește și : Putin NU vrea să-şi vadă chipul ilustrat într-o biserică din Moscova

Sajid Hussain, originar din Belucistan, cea mai nesigură provincie din Pakistan, în sud-vestul ţării, lucra cu jumătate de normă ca profesor la Uppsala în momentul dispariţiei sale la 2 martie.

El era în acelaşi timp şi redactor-şef al Balucistan Times, o revistă online pe care o înfiinţase.

„Autopsia a permis elucidarea faptului că nu a fost victima unei crime”, a precizat Eronen.

„Atât timp cât crima nu poate fi exclusă, există un risc ca moartea sa să fie legată de activitatea de jurnalist”, a spus pentru AFP Erik Halkjaer, preşedinte al Reporters sans frontières (RSF) din Suedia.

Potrivit RSF, Hussain a fost văzut ultima dată urcând într-un tren la Stockholm, în direcţia Uppsala, cu scopul de a-şi recupera cheile noului său apartament şi de a lăsa acolo câteva obiecte personale.

Sajid Hussain era un jurnalist cunoscut în provincie, iar activitatea sa se concentra în special pe traficul de droguri, dispariţiile forţate şi insurecţia din regiune.

Conform RSF, Inter-Services Intelligence (ISI), agenţia de informaţii pakistaneză, s-ar afla în posesia unei liste cu jurnalişti exilaţi aflaţi sub supraveghere.

Citește și : 1 MAI breaz ca altu’! Emmanuel Macron îndeamnă la unitate, Marine Le Pen SFIDEAZĂ carantina

Sajid Hussain sosise în Suedia în 2017, înainte de a primi azil politic în 2019, potrivit autorităţilor suedeze.

Întrebat de AFP, ministrul pakistanez al Afacerilor Externe a refuzat orice comentariu.