DISTRIBUIȚI
YouTube

Un jurnalist pakistanez, Javedullah Khan, în vârstă de 36 de ani, a fost ucis marţi seara târziu, într-un fost fief al talibanilor, au declarat miercuri surse din poliţie agenţiei France Presse. Atentatul nu a fost revendicat, potrivit agerpres.

Jurnalistul, ai cărui apropiaţi erau opozanţi ai talibanilor, era însoţit de un poliţist, în satul Matta, în apropierea văii Swat din nord-vestul Pakistanului. Doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra vehiculului cu care se deplasa Khan, a relatat un oficial din poliţie, precizând că ziaristul a fost ucis pe loc.


Citește și : HAOS în China! Pacienţii VINDECAŢI de coronavirus s-au îmbolnăvit din nou

Asasinatul a fost confirmat de un poliţist local, care a apreciat că a fost un ‘atac cu ţintă precisă’. El a adăugat că mai mulţi apropiaţi ai lui Khan – un frate şi câţiva unchi şi veri – au fost ucişi din cauză că s-au implicat în aşa-numite comitete de pace împotriva talibanilor.

Autorităţile pakistaneze au încurajat multă vreme forţele locale de autoapărare cunoscute sub denumirea de ‘comitete de pace’, pentru protecţia satelor împotriva extremiştilor. Cele mai multe miliţii de acest gen au fost dizolvate după ce condiţiile de securitate s-au ameliorat, menţionează AFP. Cu toate că numărul extremiştilor a scăzut, aceştia au încă posibilitatea de a ataca.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International l-a caracterizat pe Javedullah Khan ca ‘un jurnalist deosebit de curajos’ şi a cerut o anchetă independentă.

Citește și : Preşedintele Sloveniei îl nominalizează pe Janez Jansa la funcţia de premier

Pakistanul este una din ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti. Reprezentanţii presei sunt deseori închişi, bătuţi sau chiar ucişi după ce critică armata sau grupurile islamiste. Luna aceasta, Reporteri Fără Frontiere a afirmat că un ziarist a fost probabil ucis în sudul ţării, după ce primise ameninţări cu moartea, probabil – consideră familia şi patronul său – din cauza relatării unei manifestaţii a opoziţiei.