DISTRIBUIȚI

Justiţia mexicană a anunţat luni că a arestat un bărbat acuzat de spionarea unui jurnalist cu ajutorul software-ului israelian Pegasus, program aflat în centrul unor dezvăluiri internaţionale privind utilizarea lui în scopuri de spionaj, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Bărbatul a fost arestat pe 1 noiembrie, la Queretaro (centru), pentru interceptări ilegale, şi transferat într-o închisoare din Ciudad de Mexico, a precizat aceeaşi sursă.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare – Black News

Potrivit mass-media locale, este vorba de prima arestare operată în cadrul unui denunţ făcut în 2017 de jurnalişti şi militanţi mexicani şi al anchetei declanşate abia în luna iulie a acestui an, după noi dezvăluiri ale presei.

Grupul israelian NSO a fost dat în vileag în iulie după anchete publicate de un consorţiu de mass-media internaţionale ce dezvăluiau că programul său Pegasus a permis spionarea telefoanelor mai multor jurnalişti, oameni politici, militanţi sau directori de companii din diferite ţări, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi apropiaţi ai actualului preşedinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador, pe vremea când acesta era liderul opoziţiei, în timpul mandatului predecesorului său Enrique Pena Neto.

Citeşte şi: Persoanele în vârstă, vulnerabile şi dublu-vaccinate au început să moară de Covid din cauza scăderii imunității – Black News

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform investigaţiei publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Israelul investighează în prezent dacă programul Pegasus al NSO Group, care poate pirata telefoane şi potrivit companiei este destinat agenţiilor de poliţie şi de informaţii, a fost folosit în mod abuziv la nivel global. Ministerul israelian al Apărării supervizează exporturile de instrumente cibernetice ofensive precum Pegasus.