DISTRIBUIȚI
Wikimedia Commons

Un jurnalist irakian se afla luni la terapie intensivă după o tentativă de asasinat în sudul Irakului, la 24 de ore după ce Ihab al-Wazni, unul dintre opozanţii regimului irakian, a fost împuşcat, comentează AFP, potrivit agerpres.

Duminică devreme, indivizi înarmaţi cu pistoale dotate cu amortizor au tras mai multe gloanţe asupra lui Ihab al-Wazni care de mulţi ani denunţa, din oraşul său natal şiit Karbala, grupările armate sau preluarea controlului ţării sale de către Iran.


Citeşte şi: Protestele violente din Ierusalim AMÂNĂ o decizie-cheie în justiţie – Black News

Ulterior, situaţia a degenerat. Manifestaţii au izbucnit la Karbala, dar şi la Diwaniya şi Nassiriya, alte două oraşe din sud.

În timp ce în cursul serii manifestanţii au ars cauciucuri şi prefabricate în faţa consulatului iranian din Karbala după ce au scandat în timpul procesiunii funerare a lui Ihab al-Wazni „Iranul afară!” sau „Poporul vrea căderea regimului!”, a avut loc un nou atac.

În jurul orei 01.00, „când cobora din maşină pentru a intra în casă”, în apropiere de Diwaniya, jurnalistul Ahmed Hassan de la canalul irakian Al Forat, a fost victima unor focuri de armă, a raportat AFP un martor prezent la momentul faptelor.

El a fost internat la terapie intensivă după ce a fost împuşcat „cu două gloanţe în cap şi unul în umăr”, a explicat un medic pentru AFP.

Asasinarea lui Ihab al-Wazni şi tentativa de asasinare împotriva lui Ahmed Hassan au făcut să reînvie imediat spectrul eliminărilor politice, într-o ţară unde a fost o obişnuinţă în timpul războiului civil (2006-2009), dar în care a încetat de atunci.

Citeşte şi: BOMBĂ într-un autobuz plin cu oameni! Cel puţin 11 persoane au murit – Black News

Recentele violenţe intervin în timp ce ţara ar trebui să organizeze alegeri legislative în octombrie – un scrutin anticipat promis în urma unei revolte fără precedent în octombrie 2019.

Această mişcare, „revoluţia din octombrie” încheiată cu aproape 600 de morţi, s-a oprit numai sub loviturile unei campanii de intimidare, răpiri şi asasinate.