DISTRIBUIȚI

Un jurnalist sârb din Bosnia a fost lovit cu brutalitate duminică seara de doi indivizi cu cagule la Banja Luka (nord-vestul Bosniei), fapte considerate „inacceptabile” de Ambasada SUA, în timp ce un reprezentant al OSCE a cerut deschiderea unei anchete, relatează AFP, potrivit agerpres.

Vladimir Kovacevic, agresat în apropierea casei sale, prezintă răni în zona capului şi a fost internat în spital, potrivit unor informaţii apărute luni în mass-media.


Citește și: Armata americană a investit un miliard de dolari în baza aeriană din Câmpia Turzii. Aici vor fi amplasate arme de ultimă generație

Cei doi agresori „ştiau unde locuiesc. Când am trecut pe lângă ei au început să mă lovească cu brutalitate”, a spus jurnalistul pe Twitter unde a postat o fotografie cu el, având capul acoperit cu bandaje.

Jurnalistul, care lucrează pentru postul de televiziune privat BN, relatează în legătură cu manifestaţiile care au loc zilnic începând din primăvară, provocate de moartea unui student, David Dragicevic. Protestatarii consideră că a fost vorba despre o crimă, în timp ce autorităţile îl consideră un accident.

Acest student la informatică a devenit simbolul revoltei împotriva celor puternici şi corupţi, într-o ţară în care există o neîncredere profundă în clasa politică.

Ambasada americană a declarat că această agresiune este „inacceptabilă”. „Când jurnaliştii sunt reduşi la tăcere, societatea suferă”, a afirmat misiunea diplomatică într-un comunicat.

Citește și: SUA: Atac armat la Jacksonville. Mai multe persoane au murit

Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Desir, a cerut autorităţilor să deschidă „rapid o anchetă şi să-i aducă pe cei responsabili în faţa justiţiei”, deoarece „orice atac împotriva mass-media este un atac asupra valorilor democratice şi a cetăţenilor”.

Agresiunea împotriva lui Vladimir Kovacevic a fost condamnată şi de Asociaţia jurnaliştilor din Bosnia, de canalul BN şi de clubul jurnaliştilor din Banja Luka.

„Parcă ar fi vorba despre o teroare organizată, venită din partea politicienilor, a justiţiei şi a poliţiei. Toate limitele au fost încălcate, este o tentativă de crimă”, a reacţionat preşedintele Asociaţiei jurnaliştilor din Bosnia, Marko Divkovic.