DISTRIBUIȚI
Radio M

Jurnalistul şi militantul pentru drepturile omului marocan Omar Radi a fost inculpat joi pentru un mesaj pe Twitter în care denunţa o decizie a justiţiei, relatează AFP, scrie agerpres.

Procesul lui Omar Radi urmează să înceapă joi seara, a declarat avocatul său, Said Benhammani. Jurnalistul va fi judecat în virtutea articolului 263 al Codului penal marocan, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an pentru ”ultraj faţă de unul sau mai mulţi magistraţi”.


Citește și : Numărul persoanelor care au murit într-un accident de autobuz în insula indoneziană Sumatra a ajuns la 35

Potrivit lui Benhammani, jurnalistul este urmărit în justiţie pentru un tweet publicat în aprilie în care denunţa verdictul unui magistrat contra membrilor Hirak, o mişcare de contestare socială care a acţionat în nordul Marocului în 2016 şi 2017.

La începutul lunii aprilie, Curtea de Apel din Casablanca (vest) a confirmat pedepsele de până la 20 de ani de închisoare pentru 42 de membri ai Hirak.

Jurnalistul în vârstă de 33 de ani, care colaborează ocazional cu media marocane şi străine, a fost convocat şi audiat joi de poliţia judiciară, care l-a deferit unui procuror. Acesta a decis reţinerea sa şi urmărirea lui în justiţie.

În aprilie, Omar Radi fusese deja audiat prima dată de poliţia judiciară şi fusese deschisă o anchetă.

Miercuri, el a scris pe social media că a primit o nouă convocare din partea Brigăzii naţionale a poliţiei judiciare. ”Nu ştiu motivele acestei noi convocări”, a spus el.

Arestarea lui Radi a suscitat un val de indignare în mediul online.

Citește și : Peste 100.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în Afganistan începând cu anul 2009

Noua lege a presei în Maroc care nu mai prevede pedepse cu închisoarea a intrat în vigoare în 2016, dar jurnaliştii continuă să fie urmăriţi în justiţie conform Codului penal.

În ultimul său raport anual privind libertatea presei, organizaţia ‘Reporteri Fără Frontiere’ a plasat Marocul pe locul 135 din 180 de ţări recenzate.