DISTRIBUIȚI
Web24 News

Un judecător spaniol a ordonat vaccinarea împotriva COVID-19 a unei pensionare dintr-un cămin de bătrâni în pofida refuzului fiicei acesteia, printr-o decizie dată publicităţii miercuri de tribunalul din Santiago de Compostela, nord-vestul Spaniei, informează AFP, potrivit agerpres.

Azilul de bătrâni a făcut apel la justiţie sâmbătă, după ce s-a confruntat cu refuzul categoric al fiicei unei pensionare de a permite vaccinarea mamei sale, în condiţiile în care aceasta din urmă avea „o capacitate de decizie foarte limitată”.


Citește și : Putin ORDONĂ vaccinarea în masă a rușilor

În verdictul său, magistratul estimează că pensionara „duce lipsă de abilităţi exacte pentru a-şi putea da consimţământul pentru un act medical”. Chiar dacă magistratul a exprimat înţelegere faţă de rezervele fiicei acesteia cu privire la posibile efecte secundare ale vaccinului, el a decis că vaccinarea bătrânei constituie „un risc mai mic” decât să nu se facă nimic.

Poziţia fiicei pensionarei „contravine intereselor rezidentei (din căminul de bătrâni) în ceea ce priveşte menţinerea stării sale de sănătate şi evitarea riscurilor vitale”, continuă judecătorul.

El subliniază că decizia este dictată exclusiv de interesele rezidentei şi nu de ale tuturor pensionarilor, dat fiind faptul că în Spania campania de vaccinare se face pe bază benevolă şi că nimeni nu poate fi forţat să i se administreze o injecţie pe motiv că acest lucru ar fi în beneficiul întregii comunităţi.

La fel ca cele mai multe dintre ţările europene, Spania a demarat campania de vaccinare la sfârşitul lui decembrie, începând cu salariaţii şi pensionarii din căminele de bătrâni, unde mii de persoane în vârstă au fost ucise de noul tip de coronavirus.

Citește și : Irlanda şi Ţările de Jos sunt principalele beneficiare ale fondurilor post-Brexit

Spaniolii înregistrează în general o rată relativ ridicată de acceptare a vaccinărilor, însă în cazul COVID-19 se menţin unele rezerve, cu 62% dintre spanioli dispuşi să se vaccineze, potrivit unui studiu al Ipsos Global Advisor realizat în 15 ţări.

Franţa apare în acest studiu ca fiind ţara cea mai refractară, cu numai 40% dintre persoane dispuse să se vaccineze împotriva COVID-19, în timp ce China este cea mai favorabilă, cu 80% dintre respondenţi doritori să se vaccineze.