DISTRIBUIȚI
Politico Europe
epa04485542 A participant holds the Polish flag during the 'March of Independence' marking Polish Independence Day in Warsaw, Poland, 11 November 2014. Poland's Independence Day marks the restoration of Poland's independence at the end of the First World War, 11 November 1918, after being partitioned for 123 years by Austria-Hungary, Prussia, and Russia. EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

Un judecător polonez critic faţă de reformele judiciare controversate adoptate de conservatorii naţionalişti aflaţi la putere şi-a păstrat marţi imunitatea, conform deciziei unei noi camere disciplinare a cărei existenţă este la rândul său chestionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează AFP, scrie agerpres.

Parchetul Naţional, controlat în Polonia de Ministerul Justiţiei, îi reproşează judecătorului Igor Tuleya că a încălcat legea atunci când a acceptat prezenţa media la anunţul deciziei sale asupra unui vot parlamentar organizat în 2016 de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, aflat la putere), refuzând să claseze cazul, contrar a ceea ce dorea Parchetul.


Citește și : Extrema-deaptă germană ‘îi închide gura’ ministrului de interne la Curtea Constituţională

Judecătorul Igor Tuleya a refuzat să se prezinte marţi la camera disciplinară a Curţii Supreme şi a aşteptat în faţa clădirii, înconjurat de numeroşi judecători veniţi să îl susţină.

Manifestaţii de sprijin asemănătoare au fost organizate de luni în faţa a numeroase tribunale din Polonia şi în străinătate.

„Puţin îmi pasă că această decizie nu răspunde cererii Parchetului. Este vorba de un tribunal ilegal şi de o decizie ilegală”, a comentat imediat judecătorul Tuleya în faţa presei.

În aprilie, Curtea de Justiţie a UE a dispus ca Polonia să suspende „imediat” activitatea camerei disciplinare a Curţii Supreme, fondată în 2017, din cauza suspiciunilor privind lipsa sa de independenţă şi imparţialitate.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a prezentat o scrisoare adresată autorităţilor poloneze privind aplicarea deciziei CJUE.

„Comisia nu este încă în măsură să concluzioneze că a luat toate măsurile necesare pentru a se conforma dispoziţiei”, a declarat Wigant, adăugând că, „în unele cazuri, camera disciplinară continuă să funcţioneze”.

Citește și : Polonia se opune relocării imigranţilor ilegali

Varşovia are termen până la 24 iunie să răspundă la scrisoarea Bruxellesului.

Comisia Europeană a declanşat în 2017 împotriva Poloniei procedura aşa-numită a Articolului 7 din Tratatul UE, un mecanism prevăzut în caz de „încălcare gravă” a statului de drept într-o ţară a UE.