DISTRIBUIȚI
News.ro

Un judecător libanez a demisionat marţi, după ce împotriva sa s-a deschis o anchetă judiciară în urma unei sentinţe defavorabile ambasadoarei americane la Beirut, informează dpa, citând agenţia de presă de stat din Liban şi o sursă din justiţie, scrie agerpres.

Judecătorul Mohamed Mazeh a acuzat-o pe ambasadoarea Statelor Unite în Liban, Dorothy Shea, de amestec în treburile interne ale ţării-gazdă şi a interzis presei locale şi străine să o intervieveze timp de un an. El a luat decizia sâmbăta trecută, după ce diplomata a făcut remarci despre mişcarea pro-iraniană Hezbollah pe canalul de ştiri Al-Hadath, proprietate saudită. Mazeh a considerat că poziţia ambasadoarei poate incita la conflicte şi poate ameninţa pacea socială.


Citește și : Pacienţii COVID-19 din mai aveau o încărcătură virală mică faţă de cei din aprilie

Magistratul şi-a înaintat demisia Consiliului Judiciar Suprem imediat ce a fost informat că va fi anchetat, afirmă agenţia naţională de ştiri NNA, preluată de dpa. Conform unei surse din sistem, Mazeh a fost deferit Autorităţii de Inspecţie Judiciară deoarece a provocat un conflict diplomatic între Liban şi ambasadoarea SUA.

Mai mulţi oficiali libanezi l-au criticat pe judecător pentru încercarea de a limita libertatea de exprimare.

Citește și : Muzeele britanice se pregătesc să-şi redeschidă porţile

Luni, după o întâlnire cu ministrul libanez de externe Nassifi Hitti, Shea a declarat că ‘am trecut peste această diversiune, pentru a ne putea concentra asupra crizei reale actuale, adică deteriorarea situaţiei economice din Liban’.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică de după războiul civil din 1975-1990.