DISTRIBUIȚI
BBC

Un judecător de instrucţie a fost sesizat pentru o anchetă privind „omucideri involuntare” în urma inundaţiilor de la jumătatea lunii iulie din Belgia, care s-au soldat cu 38 de morţi potrivit ultimului bilanţ oficial, a anunţat miercuri parchetul din Liege, relatează AFP, potrivit agerpres

Provincia Liege, aflată în Valonia, regiunea francofonă din sudul Belgiei, a fost cea mai afectată de inundaţiile care au provocat pagube enorme.


Citește și : Bilanţul inundaţiilor din centrul Chinei creşte la 71 de morţi

Poliţia federală a precizat miercuri pentru AFP că ultimul bilanţ provizoriu s-ar ridica la 38 de morţi, contrazicând bilanţul de 41 de morţi furnizat marţi de şeful guvernului din Valonia, Elio Di Rupo.

Judecătorul de instrucţie este însărcinat să identifice eventuale responsabilităţi pentru „omucideri involuntare prin lipsa de prevedere sau de precauţie”, a indicat parchetul din Liege într-un comunicat.

Această decizie „rezultă din dorinţa de a garanta liniştea, obiectivitatea şi independenţa cu care căutarea adevărului poate avea loc, cu respectarea memoriei victimelor şi a apropiaţilor lor”, a adăugat el.

Un început de polemică a urmat după catastrofa din 14-15 iulie, în special în privinţa deficienţelor prezumate ale sistemului de alertă.

Citește și : Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

Sinistraţii s-au plâns că nu au dispus de toate informaţiile, în special în privinţa unui baraj saturat situat la Eupen, ale cărui vane au fost deschise, fără ca toţi riveranii să fie evacuaţi preventiv.

Inundaţiile au afectat şi vestul Germaniei, unde s-au soldat cu 182 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ.