DISTRIBUIȚI
WKYT

Un magistrat federal american a respins o tentativă a administraţiei preşedintelui Donald Trump de a pune capăt acţiunii lansate împotriva sa de un grup de imigranţi şi două organizaţii, care acuză că decizia administraţiei de a anula statutul de „protecţie temporară” acordat unor imigranţi a avut motivaţii rasiale, relatează marţi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Judecătoarea Denise Casper din Boston a decis luni că cele două organizaţii non-profit şi grupul de imigranţi sunt îndreptăţite să meargă înainte cu procesul împotriva anulării acestui statut de care pot beneficia mii de imigranţi în SUA proveniţi din state ca Honduras, Haiti şi Salvador.


Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Reclamanţii şi-au susţinut acuzaţiile cu o serie de afirmaţii făcute de preşedintele Trump care, au afirmat ei, arată „aversiune şi dispreţ faţă de imigranţii latino-americani şi de culoare”, inclusiv recenta remarcă din ianuarie a liderului de la Casa Albă în sensul că imigranţii din Africa şi Haiti vin din „ţări mizerabile”.

Ministerul american al Justiţiei, care reprezintă administraţia la tribunal, nu a comentat deocamdată această decizie.

În cadrul politicii de ‘toleranţă zero’ faţă de imigraţia ilegală, administraţia Trump a revizuit programele ce acordă statut de protecţie temporară, adresate în principal cetăţenilor străini care nu pot reveni în ţările lor din cauza conflictelor sau a catastrofelor naturale.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

Departamentul pentru Securitate Internă a retras în ultimele 18 luni acest statut mai multor sute de mii de persoane originare din Nicaragua, Sudan, Honduras, Nepal şi Salvador, deşi multe dintre acestea trăiau de mai mulţi ani în SUA, unde au întemeiat şi familii.

Procesul a fost intentat de 14 imigranţi din Salvador, Haiti şi Honduras şi organizaţiile americano-haitiene United şi Centro Presente. Conform reclamanţilor, în acest moment în SUA trăiesc circa 400.000 de imigranţi din ţări ai căror cetăţeni pot beneficia de protecţia temporară, între care 262.000 din Salvador, 58.550 din Haiti şi 86.000 din Honduras. În mai a.c., departamentul american al Securităţii Interne a anunţat că le va retrage acest statut imigranţilor din Honduras în ianuarie 2020. Haitienii şi salvadorienii ar urma să şi-l piardă din iulie 2019 şi respectiv septembrie 2019.