DISTRIBUIȚI
Reuters

Un tribunal federal american din Texas a blocat marţi decizia administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden de a suspenda timp de 100 de zile deportările de imigranţi aflaţi în situaţie ilegală, informează France Presse, potrivit agerpres.

Sesizat în regim de urgenţă de autorităţile republicane din Texas, judecătorul Drew Tipton a decis să suspende temporar această măsură până la examinarea pe fond a dosarului. ‘Texasul a demonstrat că avea o şansă de succes’, a justificat magistratul.
În conformitate cu una dintre promisiunile sale de campanie, Joe Biden a semnat, chiar din prima sa zi la Casa Albă, un moratoriu privitor la expulzarea imigranţilor fără forme legale sosiţi în SUA înainte de 1 noiembrie 2020.


Citeşte şi: Putin vrea prelungirea acordului New START cu 5 ani

Secretarul Justiţiei al statului Texas, Ken Paxton, a sesizat imediat tribunalele, iar ulterior a salutat decizia de marţi ‘care acordă prioritate respectării legii şi securităţii cetăţenilor’.

În schimb, puternica organizaţie ACLU de apărare a drepturilor civice l-a acuzat că ‘vrea să împiedice administraţia Biden să întoarcă pagina politicilor dezastruoase în domeniul imigraţiei’, duse, potrivit ei, de predecesorul Donald Trump.

Această bătălie judiciară, aflată abia la început, prefigurează probabil lupte dure în jurul problemelor imigraţiei.

Citeşte şi: O chinezoaică face ÎNCHISOARE pentru că a ascuns simptomele coronavirusului

Joe Biden a început încă de la 20 ianuarie anularea celor mai controversate măsuri adoptate de Trump, inclusiv proiectul zidului la frontiera cu Mexic.

Totodată, preşedintele a trimis în Congres un proiect de lege care ar putea duce la regularizarea situaţiei a milioane de persoane fără documente legale, un veritabil motiv de furie pentru mulţi dintre opozanţii săi.